Antonijević: "Zaspanka za vojnike" je patriotska čitanka

Početkom meseca završeno je snimanje filma "Zaspanka za vojnika". Uspešan tandem iz serije "Ubice moga oca", reditelj Predrag Gaga Antonijević i scenaristkinja Nataša Drakulić, okupio se oko projekta koji je rađen po motivima Srpske trilogije Stevana Jakovljevića, koji je i sam bio učesnik Prvog svetskog rata.

Izvor: N1

Prema rečima reditelja, film bi trebalo da pruži novo tumačenje Velikog rata, a u dosadašnjoj kinematografiji nismo bili u prilici da vidimo mnogo srpskih filmova na tu temu.

Stevan Jakovljević, oficir srpske vojske, kasnije dekan Biološkog fakulteta i književnik, ispisuje stranice Srpske trilogije. Marko Vasiljević, glumac koji ga igra, ima 25 godina baš kao i Stevan Jakovljević u tom trenutku.

"Meni je samo bila dodatna motivacija, da iznesem taj lik kako treba, jer ipak igram nekog ko je bio živ, ko je bio velika istorijska ličnost, bilo mi je bitno da opravdam to", navodi.

Film "Zaspanka za vojnike" ima dva nivoa priče - prvi predstvlja period petnaest godina od završetka Cerske bitke, i drugi 1914. godinu i njegov odlazak u rat. "Ono što je najznačajnije za Trilogiju je da je ona autentična, jer taj čovek je sve zapisivao, sve što je video svakog dana, ako nečemu nije bio svedok onda je čuo neposredno, tako da - lako je pisati scenario po nečemu, jer znate da se desilo", navodi scenaristkinja Nataša Drakulić.

Marko Vasiljević, Vuk Jovanović, Ljubomir Bandović, Marko Gvero, Nenad Okanović, Ivan Đorđević, Nikola Ilić, Radoš Bajić, Vuk Kostić, Nataša Ninković, Milica Mihajlović, deo su priče o Velikom ratu, koju je kako kaže reditelj imao potrebu da ispriča.

"To je jedna patriotska čitanka. On se pre svega obraća mladim ljudima. Zato nemamo nijednu psovku u filmu, sem jedne, i to na kraju, kao u "Maršu na Drinu", ali kažem to mi je bio uzor", navodi reditelj Predrag Antonijević.

Pa će takva biti i muzika koju je komponovala Aleksandra Kovač.

"Ta pesma je nešto što verujem da će jako daleko i jako zvoniti i zato što svi mi koji kad je slušamo, mi plačemo",dodaje Antonijević.

Zaspanka, iako kao reč podseća na uspavanku, zapravo je ime samoniklog cveta iz grobova vojnika.

"Jedan je poetski simbol svih tih naših predaka izginulih braneći otadžbinu", dodaje reditelj.

Tromesečno snimanje filma je završeno, premijera bi trebalo da bude 2018. godine.

Komentara 29

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

nedeljko

da se najpre odgleda,potom suditi...

6 0

Uroš

Ako serija bude kao Nemanjići, koje sam upravo gledano, onda neka hvala! Očekivao sam daleko više od ove serije! Nažalost, razočaran sam, kako glumom, tako dijalozima, a po najviše gotovo dnevonpolitičkim porukama koje su ubačene u seriju. Sramota! Ako i ova serija bude na istu foru, da nam šalju poruke kako nas mrzi ceo svet, kako je nađš najveći idela da oslobodimo sve srpske zemlje - u kojima ćemo posle da bedujemo, onda smo mi društvo u veoma ozbiljnom problemu percepcije realnosti.

7 11

Rivarola

Seriju (Nemanjići) su kao žiri odabrali Milan Vlajčić, Goran Marković i Smilja Dušanić Marjanović, smatrajući da je među 12 žiriranih scenarija najbolji ovaj Gordana Mihića. Ovo teško da se može ukalupiti u priču o 'SNS-u ili legendarnim 'patriJotama', jer ako tu spada Goran Marković, onda OK, to je! Uzgred, serija (prva epizoda) je potpuni pobačaj, na čast troje pomenutih 'elitista'. Ljudi su potpuno van svake pameti, ako im je ovo 'najbolje'. Razočarenje, kako kažeš.

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo