Mihajlović: 20.000 gradilišta "posledica" brzih dozvola

Mihajlović: 20.000 gradilišta "posledica" brzih dozvola Izvor: Tanjug/Jaroslav Pap

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je 10. mesto Srbije u svetu po brzini izdavanja građevinskih dozvola najbitnija stvar u oblasti za koju je u Vladi Srbije zadužena, a ocenila je i da je brzina izdavanja dozvola omogućila da u Srbiji trenutno ima oko 20.000 gradilišta.

Mihajlović je rekla da je do pre tri godine bilo 40 puta manje gradilišta u Srbiji. Napominje da je 2014. naša zemlja bila 186. u svetu po brzini izdavanju dozvola, zbog čega napredak postignut za poslednje tri godine smatra "grandioznim."

Govoreći o rezultatima u 2017-oj, Mihajlovićeva je izjavila da je početak radova na velikom projektu modernizacije pruge od Beograda do Budimpešte trenutno navredniji projekat u Evropi.

Procenjena vrednost projekta modernizacije pruge Beograd - Budmipešta je, samo sa srpske strane, više od dve milijarde evra. To je vrlo zahtevan projekat i Srbija po prvi put radi na projektu brze pruge na kojoj će se ići brzinom između 160 i 200 kilometara na sat. Počeli su radovi na dve deonice od Beograda do Novog Sada, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je dodala da je veoma bitno i potpisivanje komercijalnog ugovora za deonicu između Preljine i Požege na Koridoru 11, istakavši da se realizacijom tog projekta auto put kroz Srbiju približava ne samo granici sa Crnom Gorom, već i sa Bosnom i Hercegovinom.

"Na Koridoru 10 smo završili skoro sve izuzev Grdeličke klisure. Na pojedinim deonicama radi se asfaltiranje, ali te deonice ne možemo još pustiti jer želimo da Grdeličku klisuru završimo u potpunosti, a ostali su još tuneli i kosine koji se sad rešavaju", kazala je Mihajlovićeva.

Dodaje da je u 2017. godini potrošeno nekoliko stotina miliona dinara na rehabilitaciju i rekonstrukciju regionalnih puteva, kao i na održavanje putne mreže u lokalnim samoupravama širom zemlje.

Među prioritetima u narednoj godini ministarka pominje završetak Koridora 11, odnosno završetak auto puta od Obrenovca do Preljine koji će biti dug 102 kilometra, kao i siguran završetak Koridora 10 koji će omogućiti da se od severa Srbije do juga, kao i granice sa Bugarskom može ići auto putem duž čitave zemlje.

"U sledećoj godini ćemo potpisivati i komercijalni ugovor za treću deonicu brze pruge od Novog Sada do Subotice. Takođe, bitno je potpisivanje ugovora i za Moravski koridor i početak izgradnje tunela na Fruškogorskom koridoru na takozvanoj sekciji 2. Tu je sve spremno i sada je na nama da vidimo kako ćemo sve to isfinansirati", rekla je Mihajlović.

Izvor: Tanjug

Komentara 83

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goga

Ma to je mali broj.Vi i Vaše Ministarstvo je tako zakonito izdavalo iste,da ta brojka ne znači ništa gradjanima.Znači samo dubokim džepovima Vaših ljudi iz Ministarstva.Pitam Vas;odakle Vam tolika hrabrost i sloboda da to javno iznesete.Sramota....jel da?

6 0

Dozvole mogu da dobiju samo njihovi

A mi ostali po proceduri koja traje i traje... Normalno ima precica ali su otrov skupe.

8 0

Čex

A kvalitet radova?

8 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo