Vitamin D i kalcijum kod starih ne smanjuju rizik od preloma

Vitamin D i kalcijum kod starih ne smanjuju rizik od preloma Izvor: N1

Starije osobe koje uzimaju vitamin D i kalcijum nemaju manji rizik od preloma kuka ili neke druge kosti od vršnjaka koji ne uzimaju te preparate, pokazalo je novo istraživanje.

Kineski naučnici su analizirali podatke iz prethodnih istraživanja koja su obuhvatila ukupno 51.000 osoba starijih od 50 godina koje su živele u svojim domovima.

Utvrdili su da nema razlike u riziku od preloma među grupama koje nisu uzimale nikakve preparate, uzimale su placebo tablete ili su stvarno uzimale vitamin D i kalcijum, u kombinaciji ili samo jedan od tih preparata.

“Vreme je da starije osobe koje žive u svojim domovima prestanu da uzimaju kalcijum i vitamin D”, kazao je rukovodilac istraživanja dr. Đija-Guo Žao, istraživač u odeljenju za ortopedsku hirurgiju bolnice Tijandžin u Kini.

Vitamin D pomaže telu da iskoristi kalcijum kao potporu zdravlju kostiju i mnoge starije osobe savetuju se da uzimaju neki od tih dodataka. Dnevna preporučena doza vitamina D je 600 IU ili 800 IU za starije od 70.

“Preporuke treba promeniti”, kazao je Žao. “Smatramo da su poboljšanje načina života, dovoljno vežbanja i dovoljno sunčeve svetlosti, i prilagođena prehrana važniji od uzimanja tih dodataka prehrani”.

Starije osobe mogu dobiti dovoljno vitamina D boravkom na otvorenom i mogu smanjiti rizika od padova i preloma, održavanjem zdrave težine i vežbanjem čiji je cilj poboljšati održavanje ravnoteže i koordinacija.

Uzimanje previše vitamina D - više od 1000 IU dovodi do rizika težih nuspojava posebno u kombinaciji s kalcijumom. Neka ranija istraživanja to su dovodila u vezu s većim rizikom od padova, preloma, bubrežnih kamenaca, nekih vrsta karcinoma i prevremene smrti.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA.

Tagovi: Kosti , vitamin d , kalcijum

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Zaklina

Poledica je odlucujuca!!

6 0

Mixi

Ne bih bas kinezima verovao, mada je bolje uzimati kalcijum i vitamine putem hrane

7 0

Liberal

hrana bogata vitaminom D (masna riba) se retko nalazi na jelovniku srpske i većine evropskih populacija i zato je bolje, posebno u zimskom periodu, unositi vitamin D putem dijetetskih suplemenata, a leti koristi izlaganje suncu u periodima kada je suncevo zračenje relativno bezopasno za kožu.

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo