Bono je nekada pevao za Su Ći, a danas traži njenu ostavku

Bono je nekada pevao za Su Ći, a danas traži njenu ostavku Izvor: REUTERS/Cathal McNaughton/arhiva

Bono, frontmen rok grupe U2 i svojevremeno vođa kampanje za oslobađanje mjanmarske političarke Aung San Su Ći iz kućnog pritvora, sada je poziva da podnese ostavku zbog etničkog čišćenja Rohindža u njenoj državi.

Bono je 2000. godine Su Ći posvetio pesmu "Walk On", a obožavatelje je na koncertima pozivao da na lica stave maske tadašnje čelnice mjanmarske opozicije.

Su Ći, koja je 1991. dobila Nobelovu nagradu za mir, u međuvremenu je postala čelnica mjanmarske vlade.

Bono danas ističe kako mu je "muka" od fotografija krvoprolića i izbegličke krize u Mjanmaru.

"Istinski mi je pozlilo jer ne mogu da verujem na šta upućuju svi dokazi. Tamo se događa etničko čišćenje", istakao je pevač za poslednje izdanje časopisa Roling Stoun.

"Ona treba da podnese ostavku jer zna šta se dešava. U najmanju ruku je trebalo da progovori o tome. Pa ako ljudi ne slušaju, tada da da ostavku", rekao je Bono.

Izvor: Youtube/U2VEVO

UN i SAD progon manjinskih Rohindža, muslimana bez građanskih prava, smatraju genocidom. Njih je više od 655.000 izbeglo u susedni Bangladeš.

Su Ći je imala podršku slavnih osoba dok je dve decenije bila u kućnom pritvoru pod naredbom mjanmarske vojne hunte.

Prošlogodišnja tranzicija Mjanmara u demokratiju i imenovanje Su Ći na čelo države u početku je izazvalo oduševljenje organizacija za ljudska prava, koje su sada besne zbog toga što okreće glavu od progona Rohindža.

Neki stručnjaci veruju da Su Ći proračunato izbegava politički rizik jer su Rohindže većinom omražene u budističkom Mjanmaru, ali da u svakom slučaju nema kontrolu nad vojskom.

"Možda ne želi da državu ponovo prepustiti vojsci. Ali, ako sudimo po fotografijama, čini se da je to već učinila", istakao je Bono čiji je rodni Dablin početkom meseca opozvao nagradu koju je dao Su Ći.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

acakrpa

IRA

3 0

Superhik

SAD i UN ne smatraju nasilno preseljenje 300 hiljada Srba iz Krajine genocidom!Amerika je samo nekom Amerika,UN samo nekom svetska mirovna institucija,a i Bono je "bono" samo za neke,izabrane politickom potrebom!

13 8

Sale

Bono u South Park-u, sve je jasno. Bono je to, jedno veliko bono.

17 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo