Otpad pronađen kod Obrenovca kancerogen i opasan

Otpad pronađen kod Obrenovca kancerogen i opasan Izvor: N1 (screenshot)

Analiza otpada koji je pronađen u selu Vukićevica kod Obrenovca pokazala je da je opasan i kancerogen, izjavio je saradnik Instituta MOL Ilija Brčeski.

On je novinarima u tom selu rekao da je 11 uzoraka kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, "što ne znači da smeju da se protivzakonito odlažu, već moraju da se prerađuju".

"Otpad je neka vrsta bombe koja bi decenijama zagađivala podzemne vode. U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv", rekao je Brčeski.

Obrenovac otpad Izvor: N1 (screenshot)

Kako je dodao, reč je o industrijskom otpadu i istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan rekao je da je Srbija veoma zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.

"Nadam se da smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad", kazao je Trivan.

On je dodao da je akcija otkrivanja otpada sprovedena u saradnji sa bezbednosno infromativnom agencijom zbog toga što imaju stručne ljude i resurse.

Obrenovac otpad Izvor: N1 (screenshot)

Trivan je najavio da će takvih akcija otkrivanja protivzakonito odloženog otpada biti još.

"Ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada i država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina", rekao je Trivan i pozvao građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Opštinski javni tužilac Danijela Sinđelić rekla je da se još veštače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obaveštava građane o tome.

Obrenovac otpad Izvor: N1 (screenshot)

Ona je dodala da, u zavisnosti od kvalifikacije krivičnog dela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno 1. avgusta, na osnovu prijave građana i dodao da su tada obaveštene sve nadležne institucije.

Građani se sada, prema njegovim rečima, snabdevaju vodom iz cisterni za vodu, jer su upozoreni da je ne koriste dok analize ne budu gotove.

Obrenovac otpad Izvor: N1 (screenshot)

Čim je utvrđeno da je reč o opasnom otpadu, vlasnik firme "Nitor trans" Z. M. je uhapšen, jer je 25 tona otpada smeštenog u 89 buradi pronađeno na njegovoj privatnoj parceli.

Tagovi: Obrenovac , Otpad

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pprvi dan skole u svedskoj

Kancerogene materije-e NATO,NATO, ko te ne zna skupo bi te platio!

9 0

đAVo

Ovo je pokušaj državnog udara!?

5 0

Bilja

Tacno je tako nista nije uradio da nam opstina krene nista neradi samo radi ns boni pro tent tu cucko zaposljavja svoje sns i g17 to on radi

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo