Spor Dodika i Ivanića o vojsci na proslavi Dana RS

Spor Dodika i Ivanića o vojsci na proslavi Dana RS Izvor: N1

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića da on postroji počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH i da ona direktno učestvuje u obeležavanju 9. januara, Dana RS u Banjaluci.

"Ako Ivanić to uradi, ta jedinica OS BiH biće prva u ešalonu koji će na taj način manifestovati jedinstvo RS", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je, međutim, naveo da je "potpuno siguran da Ivanić neće doneti takvu odluku, jer on na tom pitanju kalkuliše, mada toga ne bi smelo da bude”.

"Pozivam ga da javno kaže zašto ne može da dovede tu jedinicu. Ja da sam član Predsedništva BiH, doveo bih je, ili ne bi bilo vojske", rekao je Dodik.

Po njegovim rečima, Zakonom o OS BiH je utvrđeno postojanje jedinice koja "baštini tradiciju bivše Vojske RS".

Dodik je istakao da on ne odlučuje o učešću Trećeg pešadijskog (RS) puka OS BiH u obeležavanju Dana RS, već da je samo doneo odluku da ne traži njeno učešće, "jer ne želi da neko iz Sarajava kaže: 'Ne može!' ili da o tome odlučuje neki referent", a relao je i da "ne želi da se na taj način ponižava".

"Republika Srpska neće pristati na ponižavanje i čekati vest iz Sarajeva hoće li odobriti učešće te jedinice 9. januara u Banjaluci. To je rešeno formiranjem svečane jedinice MUP RS, koja će biti postrojena u čast Republike Srpske, a ne bilo kojeg pojedinca", rekao je Dodik.

Predsednik RS je naglasio da je prošle godine bilo problema u vezi sa odobrenjem za učešće počasne jedinice OS BiH na proslavi Dana Republike Srpske.“Ta jedinica je bila sa strane, nije bila deo manifestacije i bila je postrojena zbog Ivanića, a ne Republike Srpske. Više ne želimo tako nešto ", rekao je Dodik.Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Podmatrac BB

Nego ne sekirajre se previse....

0 0

Loha

Ko moze da glasa za ovu osobu?

2 1

VANSTE

Dodik je veoma uobražen čovek koji ne želi da poštuje uređenje BiH i način donošenja odluka, na kojima insistira u formalnosti kada mu to odgovara (da se ne donesu neke značajne odluke za BiH) ili na kršenju napadanju tih formalnosti , kada su one kočnica nekih odluka ko je bi on da prelomi preko kolena. Zanimljivo ja njegovo pozivanje na "NEGOVANJE TRADICIJE VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE". Meni nije jasno na kakvu se tradiciju VRS poziva Dodik, kada je ta "tradicija" obeležena uglavnom činjenjem ratnih zločina, od kojih je jedan čak prerastao u GENOCID?

61 31

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo