Zašto je 7 sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje

Zašto je 7 sati sna toliko važno za naš organizam i zdravlje Izvor: Freeimages/filipes

Bez vazduha možemo živeti otprilike tri minuta, bez vode tri dana, a bez hrane 21 dan. Između vode i hrane postoji nešto podjednako važno za naš organizam, a to je san.

Bez sna možemo živeti 11 dana, a da se pritom svaki dan povećava rizik od smrti. San je jedna od najvažnijih potreba ljudskog organizma, a često smo ga skloni zanemarivati. Godinama naučnici i lekari ispituju ljudski mozak, a nikada nisu dali tačne informacije o posledicama nedostatka sna.

Ipak, jedno dansko istraživanje iz 2013. godine pokušalo je da odgonetne misteriju u vezi sa snom. Ovako funkcionišu stvari: naš mozak se hrani energijom iz krvi, a sve dok se krv pumpa, mozak postaje “teži“. Tokom sna, određeni delovi mozga ne funkcionišu, pa umanjena potrošnja energije smanjuje oticanje živaca. Krv iz mozga se povlači ostavljajući prazan prostor. Taj proces koji se neprestano odvija u našem mozgu čini san najvažnijim za naše zdravlje.

Kada uopšte ne bismo spavali, toksini bi se sakupljali i nakon 200 sati bi nas konačno i ubili. U slučaju ograničenog sna, isti toksini nas ubijaju, ali s vremenom. Nedostatak sna povezuje se s ozbiljnim stanjima i posledicama po zdravlje – povećan rizik od srčanog i moždanog udara, glavobolje, Alchajmerova bolest, Parkinsonova bolest...

Zbog toga lekari savetuju da je minimum od sedam sati sna neophodan za normalan rad organizma tokom dana, a ne pet ili šest koliko obično spavamo i dozvoljavamo toksinima da nam se poigravaju sa zdravljem, piše B92.

Tagovi: San , organizam , zdravlje

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Gđa

Spavajte dok ne dobijete decu.

16 0

Voja

Posle sest godina mrcvarenja na poslu za koji sam morao rano da ustajem (a nisam uspeo da se naviknem da legnem pre ponoci, jer to nisam mogao ni kao dete) poslednjih godinu dana spavam 7-8 sati skoro svako vece. Energija, imunitet, kreativnost, pamcenje, smirenost, fizicki izgled... Sve se toliko poboljsano da prosto nemam reci da opisem! A sve to prakticno besplatno, odnosno za 10% manju platu kolika je sad na novom poslu za koji ne moram da ustajem rano :)

26 2

Gero TZ

Vojničko geslo je : kada god možeš jedi i spavaj jer ko zna kada ćeš ponovo.

27 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo