Saga o Nacionalnoj referentnoj laboratoriji

Saga o Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Izvor: Shutterstock

Afera sa aflatoksinom u mleku koja je potresla Srbiju 2013. godine ukazala je na jedan veliki problem u Srbiji - nedostatak Nacionalne referentne laboratorije, gde bi se vršile nezavisne analize kvaliteta ne samo mleka, već i sve druge hrane.

Priča o formiranju ove laboratorije u Srbiji traje već skoro 15 godina. To je jedan od najboljih administrativnih trilera koje su od 5. oktobra do danas iznedrili nebriga i javašluk u javnoj upravi.

Iako je EU uložila milione u opremu i obuku za kadrove koji bi radili u ovoj laboratoriji, državni organi Srbije su uspeli da godinama otežavaju početak rada.

Zgrada laboratorije izgrađena je na "divlje", donirana oprema podeljena je raznim institucijama, a pojavio se i problem kadrova i akreditacije za ovu laboratoriju, bez koje je njen rad bezvredan.

U međuvremenu su se menjali ministri i vladajuće garniture, od kojih je svaka najavljivala otvaranje ovog ili onog dela laboratorije. Evropska unija se povukla iz finansiranja ovog projekta, o bezbednosti hrane brinu manje i privatne laboratorije, a Nacionalna referentna laboratorija, mada je godinama imala direktora i administraciju, i dalje čeka pun početak rada.

Poslednja najava je da će laboratorija za mleko biti otvorena krajem decembra ili u prvoj nedelji januara 2018. godine.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pročitati ovde.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

ja Srbijanac

Zasto se komentari nacesce pisu u trecem licu? Trabamo biti iskreni i pisati u prvom licu mnozine. Problem smo mi Srbi a nasi politicari i funkcioneri su samo proizvod nase domace rainosti. Mi smo dzibra.

12 1

deda

Pa minista sa aflatoxinom se proslavio dobio kao nagradu sto nas je cascavao sa toksinom da nam i privredu unapredi... pogledajte tu impresivnu biografiju na ministarstvu privrede od svih referenci pise da je najjaca bio je generalni direktor turisticke organiyacije mlekoprodukta zrenjanin, a njegov specijalni savetnik za privredu dispecer u hitnoj pomoci...ma cela evropa nam zavidi ,a kako i ne bi....a tek u njegovom gradu, bravari,butikasi,vodje navijaca, vulkanizeri iz ams.....i tako redom...ima da nas prime u evropu expresno.naravno jer vec nam se dive,ahahaha

14 0

Ma

Dajte molim vas,ako bi je formrali kako bi onda muljali?!

14 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo