Saga o Nacionalnoj referentnoj laboratoriji

Saga o Nacionalnoj referentnoj laboratoriji Izvor: Shutterstock

Afera sa aflatoksinom u mleku koja je potresla Srbiju 2013. godine ukazala je na jedan veliki problem u Srbiji - nedostatak Nacionalne referentne laboratorije, gde bi se vršile nezavisne analize kvaliteta ne samo mleka, već i sve druge hrane.

Priča o formiranju ove laboratorije u Srbiji traje već skoro 15 godina. To je jedan od najboljih administrativnih trilera koje su od 5. oktobra do danas iznedrili nebriga i javašluk u javnoj upravi.

Iako je EU uložila milione u opremu i obuku za kadrove koji bi radili u ovoj laboratoriji, državni organi Srbije su uspeli da godinama otežavaju početak rada.

Zgrada laboratorije izgrađena je na "divlje", donirana oprema podeljena je raznim institucijama, a pojavio se i problem kadrova i akreditacije za ovu laboratoriju, bez koje je njen rad bezvredan.

U međuvremenu su se menjali ministri i vladajuće garniture, od kojih je svaka najavljivala otvaranje ovog ili onog dela laboratorije. Evropska unija se povukla iz finansiranja ovog projekta, o bezbednosti hrane brinu manje i privatne laboratorije, a Nacionalna referentna laboratorija, mada je godinama imala direktora i administraciju, i dalje čeka pun početak rada.

Poslednja najava je da će laboratorija za mleko biti otvorena krajem decembra ili u prvoj nedelji januara 2018. godine.

Više o projektu Istinomer Amnezije možete pročitati ovde.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

GS

Predlažem nekom novinaru da ode I obidje ovu “divlju” gradjevinu, laboratoriju, da je slika i uporedi sa dobijenim iznosima novca od EU! To je takva sramota i optužba i užas tako da nam izgleda i sleduje ovo mleko sa afla toksinom i to na neodredjeno vreme.

0 0

Staufenberg

Takva laboratorija je preko potrebna u ovoj banana-prčvarnici i to ne samo za hranu,nego za sve što se proizvodi,uvozi i prodaje!Ovaj Narod mora da zna šta jede,pije,oblači ali (uvek ima ono ali),poznavajući Naš mentalitet i rodbinsko-kumovsko-stranačko-mafijaške veze,još dugo ćemo konzumirati otrove!

1 0

ja Srbijanac

Zasto se komentari nacesce pisu u trecem licu? Trabamo biti iskreni i pisati u prvom licu mnozine. Problem smo mi Srbi a nasi politicari i funkcioneri su samo proizvod nase domace rainosti. Mi smo dzibra.

14 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo