Prva žrtva malih boginja u Srbiji

Prva žrtva malih boginja u Srbiji Izvor: Freeimages.com/Afonso Lima
Ilustracija

Tridesetogodišnji muškarac iz Beorada preminuo je jutros u bolnici na odeljenju intenzivne nege zbog komplikacija izazvanih malim boginjama, prenosi RTS.

To je prva žrtva malih boginja u Srbiji. Pacijent nije bio vakcinisan. 

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je novinarima u Beogradu da se desilo ono na šta je struka mesecima upozoravala. Dodao je da je pacijent, koji je umro na infektivnoj klinici, primljen 22. decembra. Lončar je naglasio da je statistika takva da kada imate određeni broj obolelih, dese se i smrtni slučajevi.

"Koristim priliku da još jednom kažem da problem ne može da se reši dok se ne vakcinišemo. To je jedini način da ne dolazi do ovakvih stvari", rekao je Lončar.

Apelovao je na roditelje da vakcinišu svoju decu, da ne slušaju druge jer ne mogu očekivati da država bude čudotvorac i zaustavi epidemiju.

"Ukoliko deca nisu vakcinisana ovakve stvari su neminovne", zaključio je Lončar.

Direktor Infektivne klinike KCS prof. dr Goran Stevanović rekao je za RTS da je pacijent koji je preminuo imao razvijenu sliku malih boginja i upalu pluća, sa znacima da će se bolest razvijati u nepovoljnom toku. Naveo je da ne postoji specifičan lek za male boginje i da je reč o opasnoj bolesti koja izaziva upale pluća i mozga, koje se vrlo često završavaju smrtnim ishodima.

Kaže da virus napada i jetru.

Komentara 49

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Alek(s)

Ajde da i ja kažem nešto za TV. Redovno sam vakcinisan u Srbiji i mislim da mi nista ne fali. Moja deca su redovno vakcinisana u Kanadi i mislim da i njima ništa ne fali. Ovo vam govorim sada za Kanadu,Ontario,ne možete dete upisati u školu ako nije dobilo sve potrebne vakcine!!! Pozdrav. P.S. Ne govorim da li valja ili ne,samo iznosim činjenice iz sopstvenog iskustva.

26 2

Popaj

Danas slušam na Slobodnoj Evropi kako su telofoni organizacija (udruženja) koje vode kampanju/e protiv vakcinacije, jednostavno "ućutali". Niko nije hteo da se javi na poziv. Nemaju šta reći, a ako su pametni posle ovoga neka zaćute za sva vremena. Uvesti zakonsku obavezu vakcinacije, ko odbije - krivično gonjenje. Nažlost, posebno je strašan podatak da ima i lekara, najčešće pedijatara koji su upali u taj vrtlog gluposti, zavere, ludila... Neće da daju deci antibiotuike, solidaršu se sa nesavesnim roditeljima kako je vakcinacija loša itd. Horor! Imali smo našem lokalnom DZ mladu lekarku (pedijatar) koja me je stalno ubeđivala kako mom sinu nisu potrebni probiotici zbog uporne dijareje, kako su oni štetni, kako je to zapravo pitanje šta ima u tim kapsulama - kao da nisam slušala zdravstvenog radnika nego one sa "Balkan info", sve dok posle četiri dana nisam presavila tabak, podnela prijavu direktorki DZ, detetu na preporuku privatnog lekara kupila probiotik i rešila mnu problem. Neko se pita zašto nisam odmah dala, zato što sam htela da čujem njeno mišljenje u smislu da li treba još neki lek.

47 24

Radmila

Pozdravljam Vas stav koji se odnosi na obaveznu vakcinaciju.Sto se tice primene antibiotika u pedijatriji (prvenstveno kod dece predskolskog uzrasta) smatra se opravdano, da deca najcesce oboljevaju od virusnih infekcija te je primena istih nepotrebna.Izuzetak je kada se na organizam oslabljen virusima nakaci sekundarna bakterijska infekcija, tako da je u tom slucaju potrebna antibiotska terapija.Da pomenem i upotrebu probiotika.Ako mislite da Vi znate bolje od lekara pedijatra da treba da date probiotik detetu, zasto ga niste dali,isti je u slobodnoj prodaji u apoteci bez propisivanja na recept.Zasto bi direktor D. zdravlja posle Vase prijave sugerisao pedijatru i mesao se u terapiju,mozda nema ni znanja ni iskustva,a mozda cak nije lekar.Mislim da ste pogresili jer ako direktor ima moc ne znaci da ima i znanje.

25 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo