Sakašvili se žali Strazburu zbog “otmice” u Ukrajini

Sakašvili se žali Strazburu zbog “otmice” u Ukrajini Izvor: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ukrajinski opozicionar Mihail Sakašvili, osnivač Pokreta novih snaga, najavio je u Kijevu da će tužiti Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) zbog "razbojništva, napada i otmice".

"Oni su me oteli! I to je sada zvanično potvrdio i sud. Pripremamo žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, a zahtevaću i odštetu zbog otmice", rekao je Sakašvili novinarima u blizini sedišta SBU, gde je bio na saslušanju, navodi Tass.

Sakašvili, nekadašnji predsednik Gruzije koji je postao opozicionar u Ukrajini, uhapšen je u Kijevu 8. decembra po optužbi da je od Rusije primio 500.000 dolara da organizuje demonstracija za zbacivanje ukrajinskog predsednika Petra Porošenka s kojim se on godinama spori.

Tužioci su od suda tražili da odredi Sakašviliju kućni pritvor, ali je sud to odbio i oslobodio ga.

Tužilaštvo se žalilo na tu odluku, a sledeće ročište je 3. januara.

Prvi pokušaj hapšenja Sakašvilija 5. decembra završio se tako što su ga stotine njegovih pristalica razvalile policijski kombi i oslobodile ga.

Sakašvili je u Gruziji 2003. godine predvodio mirne prozapadne proteste koji su doveli do smenjivanja njenog predsednika Eduarda Ševernadzea, i zatim je od januara 2004. do novembra 2013. godine on bio šef te džave koju je potom napustio.

Sakašvili je bio guverner ukrajinskog regiona Odese od maja 2015. do novembra 2016. godine, kada je podneo ostavku, žaleći se da centralne vlasti ometaju njegovu borbu protiv korupcije.

Bez državljanstva Gruzije Sakašvili je ostao kada je stekao ukrajinsko, ali je i to državljanstvo izgubio jer mu ga je jula ove godine oduzeo predsednik Ukrajine Porošenko.

Iako bez državljanstva, Sakašvili je uspeo da se vrati u Ukrajinu u septembru, na silu - uz pomoć pristalica koje su probile policijski kordon na poljsko-ukrajinskoj granici. Preti mu izručivanje u njegovu rodnu Gruziju, koja je za njim raspisala poternicu zbog zloupotrebe položaja.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bu

Ali i dalje mi nije jasno ,kako bivši predsednik jedne države ,može da se bavi politikom u drugoj ... stvarno smešne države

7 1

AntoBot

CIA covek moze sve.

4 0

gordana

sluga vise gospodara.

10 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo