Prvi pacijenti primljeni u novi Klinički centar u Nišu

Prvi pacijenti primljeni u novi Klinički centar u Nišu Izvor: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Prvi pacijenti primljeni su u bolesničke sobe novog Kliničkog centra, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je prilikom obilaska te ustanove preseljenje uporedio sa "letom na Mesec".

"Pacijenti kažu da nisu mogli ni da zamisle da ovako izgleda Klinički centar, porede ga sa hotelom sa pet zvezdica", rekao je Lončar novinarima i dodao da je današnji dan "istorijski" za 2,5 miliona građana sa juga Srbije.

"Ljudi iz ovog dela zemlje dobili su ono što zaslužuju, a to su najbolji mogući uslovi za lečenje, što je jedan od preduslova za oporavak", kazao je Lončar.

Prema njegovim rečima, već u četvrtak u novom Kliničkom centru krenuće operacije, a oko 25. januara ta ustanova radiće punim kapacitetom.

"Ovde se primaju novi pacijenti, a pacijenti koji su započeli lečenje u starom Kliničkom centru tamo će ga završiti. To je uobičajena procedura koja se sprovodi prilikom preseljenja, jer se na taj način se sprečava prenos intrahospitalnih infekcija", izjavio je Lončar.

Lončar je kazao da je novi Klinički centar opremljen najsavremenijom opremom, između ostalog raspolaže i sa tri aparata za zračenje.

"Najnoviji, treći aparat za zračenje biće za nedelju do dve u funkciji. Sa tri aparata biće ispunjeni svi uslovi da lista čekanja za zračenje bude ukinuta do kraja marta", naglasio je Lončar.

On je kazao da je prošle godine na listi čekanja za zračenje u Nišu bilo 800 pacijenata, a sada je ta brojka smanjena na 250.

"Novi zračni aparat jedan je od šest koje smo kupili u poslednje vreme. Vrednost akceleratora koji je u Nišu instaliran zajedno sa skenerom i drugom pratećom opremom je 2,65 miliona evra", izjavio je Lončar.

Prema njegovim rečima, zbog povećanog obima posla u Kliničkom centru u Nišu biće uposleno 96 zdravstvenih radnika i pet do šest stručnjaka koji će brinuti o funkcionisanju objekta.

"Vlada Srbije je odradila svoj deo posla, završili smo Klinički centar, sada je na zaposlenima da organizuju rad u ovom najsavremenijem objektu", izjavio je Lončar.

Direktor KC Niš Zoran Radovanović podsetio je da su prvi pacijenti primljeni u novi Klinički centar samo sedam dana nakon što je završen.

On je napomenuo da će Urgentni centar Kliničkog centra raditi na starom mestu tokom predstojećih novogodišnjih praznika zbog povećanog broja intervencija u tom periodu i potrebe da se građani malo priviknu na preseljenje.

Novi Klinički centar u Nišu ima oko 45.000 kvadrata, a njegova izgradnja i opremanje koštali su oko 50 miliona evra.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Doktor

Bilo bi dobro da ministar pogleda sada koliko ima pacijenata u novom KC Niš!!! Kardiologija 0; Gastroenterologija 0; Neurologija 0, Endokrinologija 0... Pacijenti su bili tu samo za slikanje...klasicna Potemkinova sela...

0 0

e

Usrecili se.

7 1

Dm

Znate šta je, oni ga svaki put otvore, pa kad se raziđu novinari oni ga zatvore. U zdravlje da ga otvore bar još jednom pred izbore.

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo