Vreme praznika: Doktori savetuju - izbegavajte prejedanje

Vreme praznika: Doktori savetuju - izbegavajte prejedanje Izvor: Shutterstock

Tokom zimskih meseci, u vreme slava i praznika, endokrinolozi dodatno savetuju građane da izbegavaju učestalo prejedanje i upozoravaju na ozbiljnu epidemiju gojaznosti i njene prateće bolesti.

U Evropi se broj gojaznih osoba udvostručio u protekle četiri decenije. Trenutno je svaka peta osoba gojazna, a predviđanja su da će do 2030. godine čak svaki drugi Evropljanin biti gojazan. Brojke postaju alarmantnije kada se imaju u vidu komplikacije koje gojaznost sa sobom nosi, poput obolevanja od dijabetesa tipa 2 u čak 80 odsto slučajeva.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da svaki gojazan muškarac ima desetostruko veći rizik da razvije tip 2 šećerne bolesti, od svog vršnjaka koji nije gojazan, dok je kod gojaznih žena taj rizik veći 30 puta.

"Ne samo da su podaci pokazali da smo sve gojazniji, da se naša telesna masa povećava, da se broj gojaznih osoba u svetu povećava, već brine jedan drugi podatak – postali smo sve teži ali i širi. Šta to znači? To znači da je sve veća količina intra-abdominalnog masnog tkiva koje se nalazi oko unutrašnjih organa u predelu trbuha, a ono je direktno odgovorno za pojavu brojnih komplikacija koje vode ka ubrzanoj arterosklerozi, nastanku kardiovaskularnih bolesti ali istovremeno i pojavi tipa 2 šećerne bolesti", upozorava prof. dr Edita Stokić, endokrinolog Kliničkog centra Vojvodine.

Dok uporedo sa epidemijom gojaznosti raste i epidemija dijabetesa tip 2, posebno zabrinjava činjenica da se starosna granica gojaznih, a time i dijabetičara, sve više pomera prema mlađim generacijama.

"Podaci pokazuju da je u Evropi svako treće dete uzrasta od 11 godina predgojazno ili gojazno. Jedan od tri gojazna dečaka i dve od pet gojaznih devojčica će u svom budućem životu oboleti od šećerne bolesti tipa 2. Tako smo došli i do jednog apsurda koji kaže da, ukoliko nešto ne učinimo, odnosno ukoliko gojaznost nastavi ovim tempom rasta, naša deca će imati kraći životni vek nego njihovi roditelji", objašnjava doktorka Stokić.

Razlog za epidemiju gojaznih endokrinolozi nalaze u produktima 21.veka, koji je servirao pregršt brze hrane i brojna prevozna sredstva, liftove, pokretne stepenice, zatim televiziju, igrice i druge moderne tehnologije, a sve to zajedno nas je udaljilo od svakodnevnih fizičkih aktivnosti i potrošnje kalorija.

Doktorka Stokić ističe da je prevencijom gojaznosti, koja se zasniva na pravilnoj ishrani i redovnim fizičkim aktivnostima, moguće sprečiti i odložiti nastanak dijabetesa tipa 2. Ukoliko do gojaznosti, ipak, dođe, ona se leči dijetskom ishranom, povećanjem energetske potrošnje, medikamentima i hirurški, što značajno dalje utiče i na prevenciju dijabetesa tipa 2 ili njegovu progresiju i komplikacije.

Doktorka Stokić savetuje da tokom ovih slavskih i prazničnih dana kalkulišemo sa hranom, da budemo umereni i ne prejedamo se, da jedemo manje parčiće i kad god možemo zamenimo visokokalorične namirnice onim manje energetske vrednosti, i što je najvažnije da se mnogo više krećemo.

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Klaudija

Kad pogledam danasnju decu koja su na zalost troma,gojazna i 'smorena' s ponosom kazem da imam 43.god. a imam vise energije od pojedinih duplo mladjih,ali mi smo se kao deca igrali starih dobrih igara:lastis,izmedju dve vatre,zmurke...Danasnjim roditeljima je lakse da im deca sede za kompjuterom,cak i mnogo mala deca,nego da pricaju sa svojom decom,koja na zalost imaju sve manji ekabular.Razumem i te roditelje da rade,da su umorni ali radili su i moji roditelji,pa je mama nalazila vremena da skuva rucak,sto je mnogo zdravije od brze hrane.

1 1

Gavrilo

A, što doktori da vam kažu? Valjda znate i sami?

2 0

Lisa

Los standard.Smece nam goji decu.Ajmo samo zdrava hrana,organska,skijanje,klizanje,bazen.....Molim,sta velite?Nemate para.Pravac Palma de zirafa!

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo