Javni prevoz Milana od 2030. isključivo na električni pogon

Javni prevoz Milana od 2030. isključivo na električni pogon Izvor: Pixabay
Milano, ekonomski centar severne Italije

Italijanski grad Milano planira da postane jedan od prvih u Evropi koji će celokupan javni prevoz obavljati vozilima na električni pogon i nada se da će taj plan ostvariti 2030. godine.

Trenutno 97 odsto gradskih autobusa vozi na dizel, a od 2020. Milano planira da prestane da kupuje takva vozila, saopštila je kompanija javnog prevoza ATM.  

Do kraja 2030. ATM planira da potpuno izbaci iz javnog prevoza vozila na fosilna goriva. Tako bi grad tada trebao da ima 1.200 električnih autobusa čime bi emisije ugljen dioksida smanjio za gotovo 75.000 tona na godinu.  

"Milano će biti jedan od prvih gradova u Italiji i Evropi koji će svoj javni prevoz potpuno organizovati vozilima na električni pogon", navodi se.  

U prelaznim godinama deo javnog prevoza obavljaće se hibridnim autobusima.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Skupa Evropa

A Shenzhen vec presao na elektricne autobuse. Grad od 14 miliona stanovnika. Ko od zlata da kostaju, pa im treba 12 godina.

0 0

Trska Preko Puta

Nemaju oni pojma! Tam 260 ili Ikarbus 103 na lož ulje i teraj!

5 0

Cacs

Nemoguce?Italija je clanica EU I Nato, znaci po Sputnjiku, RT- u i Bktv, treba da ubrzano propada a ne da napreduje?Jes da imaju veci BDP od Rusije, ali ova vest je previse.

8 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo