Abdulah Sidran: Mržnja je idiotska pojava

Abdulah Sidran: Mržnja je idiotska pojava Izvor: N1

Večeras će beogradska publika posle dugo vremena u Zadužbini Ilije Kolarca videti bosanskohercegovačkog književnika, scenaristu i akademika Abdulaha Sidrana, u okviru programskog ciklusa "Poezija uživo".

Abdulah Sidran kaže da ne zna ni sam koliko ima pesama i dodao da ne piše mnogo, već samo kad mora.

"50 godina pišem, retki su bili trenuci da se u trentuku pisanja čovek oseća srećnim, pisanje je težak posao, rudar u jami na 600 metara ispod zemlje u toku radnog vremena izgubi dve-tri kile, a od dve do četiri kile izgubi velemajstor šaha dok odigra partiju. Tako je i pisanje težak posao, o kome ne znaju oni koji nisu unutra. Ako me vidite da perem sudove to znači da mi nije do pisanja. Moj je život tekao tako da nisam razmišljao o književnosti, već kako da preživim", kaže Sidran.

On kaže da ima lepa iskustva i da zna šta znači kada treba izaći pred publiku i koliko je važno proceniti obrazovni nivo i mentalni sklop.

"Na Kolarcu sam nastupao pre 30-40 godina, nemam ideju kakva me publika očekuje, uzdam se u sposobnost improvizacije i da ću umeti da prilagodim. Treba dati presek onoga što jesam kao pesnik. Kazivaću tako da ko nikad nije čuo za mene stekne uvid na šta sam ja potrošio 50 godina i ima li šansi da se posle mog odlaska zadrži u memoriji unutar naših jezika".

Sidran je istakao da je najpametniju rečenicu u istoriji napisao Marks, kada je kazao da "tradicija svih mrtvih kao mora pritska mozgove živih" i dodao da je prokletstvo naših prostora sadržano u tome da kod nas prošlost ne prolazi.

"Vuk Krnjević je imao stih za kojim smo išli kao geslo - "sudbina očeva je u našim rukama", naša sudbina i sudbina naših unuka je u rukama naših očeva i dedova, dotle je bio u pravu Marks, ja sam u svojoj knjizi naveo desetinu primera gde se ova teza pokazuje potpuno egzaktnom, sin četnika je otišao u četnike, sin partizana je ostao u Sarajevu da bude u ulozi žrtve. Mržnja je idiotska, apstraktna pojava, ima i pojava i osoba koje ne krijem da mrzim, neću da se pravim boljim nego što jesam, strana je ljudskoj prirodi ideja o praštanju, mnogo je prirodi bliži Mojsije nego Isus, koji kaže oko za oko zub za zub, nego Isus koji kaže ko tebe kamenom ti njega hlebom, treba velika borba sa samim sobom da bi čovek dosegao taj nivo pa da može biti velikodušan i jak da zanemaruje uvredu".

Na pitanje da li su narodi isti sada kao oni pre ratova, Sidran je naveo da izbegava upotrebu pojma narod, jer, kako je rekao, misli da je ta reč prazna od sadržaja.

"Kad se u Sarajevu svađam ja kažem, slušaj, bošnjački narod je onaj što na utakmice nosi baklje, pa se potuku i onda se u vestima više piše o tome, a bošnjački narod je i onaj što napuni pozorište i gleda Madam Baterflaj, i termin nacionalizam je postao prazan jer je sveden na puki instrument za vladanje. Ta vlast koja ima instrumente u rukama može da oblikuje narod i dužna je da ga oblikuje, mi smo imali nesreću da nas zadesi epoha u kojoj se oblikovanje dešava na uništiteljski način, na način gde ćete kod kontejnera videti univerzitetskog profesora, dok neko potroši 50.000 maraka u kockarnici i to mu nije važno".

Izvor: N1

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

stojke

Sidran je dobar pripovedač, priča interesantno i zavodljivo .On ima svoju interpretaciju bosanskog rata, misli da je to ustvari bila agresija. Ja koji sam tamo bio i živeo pre i tokom rata odlično znam da je to bošnjački mit . Mit o nevinoj žrtvi.

45 15

pane

Ovaj čovjek je toliko puta mijenjao stavove, išao iz krajnosti u krajnost, da vjerovatno ni sam ne zna koje je njegovo pravo lice.

28 20

Mika

covek je veliki humanista, pisac, akademik.

19 17

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo