Vukosavljević: Rekordna sredstva za kinematografiju

Vukosavljević: Rekordna sredstva za kinematografiju Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Filmski centar će u narednoj godini iz bužeta preko Ministarstva kulture dobiti rekordnih milijardu i pet miliona dinara čime je Srbija po direktnim izdvajanjima za kinematografiju izbila na prvo mesto u regionu, izjavio je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević.

"Sa tim izdvajanjem u regionalnom smislu popeli smo se na zelenu granu i radićemo na tome da situacija bude bolja, da srpski film nastavi da se penje stazama domaćeg i međunarodnog uspeha", rekao je Vukosavljević u svečanom delu treće Sednice grupacije za kinematografiju, održane u Privrednoj komori Srbije.

Ministar je naveo da izdvojen novac predstavlja zasluženi podstrek i dodao da očekuje da domaća kinematografija na taj veliki izazov odgovori kvalitetom i dostignućima u oblasti u kojoj deluje.

"Očekujem da iskoristite dobar vetar i da gledaocima pružite intelektualnu i duhovnu satisfakciju i da budete zapaženi i na međunarodnom planu", rekao je ministar koji je najavio i dosta zajedničkog rada u oblasti zakonodavne aktivnosti na donošenju Zakona o kinematografiji, regulisanja autorskih prava.

Takođe, ministar je dodao da očekuje i podsticaje u toj oblasti.

Vukosavljević je naveo da je od tih milijardu, pet miliona i 230 hiljada dinara, za konkurse izdvojeno 980 miliona.

Predsednik Grupe za kinematografiju Dragan Bjelogrlić ocenio je da srpska kinematografija u narednu godinu ulazi sa razumnim optimizmom i dobrim, dugo očekivanim vestima.

"Glavni ciljevi su nam da u narednoj godini dobijemo Zakon o kinematografiji, da regilišemo polje autorskih prava, borbe protiv piraterije, naknade za koršćenje autorskih prava", rekao je Bjelogrlić.

Bjelogrlić je rekao da će jedinstvo postignuto osnivanjem Grupacije za kinematografiju, koja je okupila sva esnafska udurženja, kao i jasno definisani ciljevi u saradnji sa Ministarstvom i PKS donositi značajne rezultate.

Predsednik PKS Marko Čadež izrazio je zadovoljstvo efektima postignutim u filmskoj industriji.

Direktor Filmskog centra Boban Jevtić podsetio je da je u 2016. godini organizovano 16 konkursa, u 13 različitih kategorija, kojima su podržana 124 projekta.

Prema njegovim rečima, u 2017. godini raspisano je 50 odsto više konkursa -24, kojima je podržan 161 projekat što je 30 odsto više nego u prethodnoj godini.

Takođe, dodao je da je zabeleženo mnogo veće prisustvo Srbije na festivalima i međunarodnim radionicama.

"I sledeće godine ćemo imati lepe vesti... U Lionu ćemo se predstaviti sa 18 dokumentarnih filmova... U januaru ćemo biti u fokusu susreta ističnoevropske i nordijske kinematografije", rekao je Jevtić i naveo da je veliki doprinos filmskoj industriji dao i ugovor sa RTS-om.

Jevtić je ocenio da ima još mnogo toga da se uradi, na polju zakona o audio-vizuelnim delatnostima i digitalizacije.

Prema njegovim rečima, Zakon bi trebalo da reguliše mnoge probleme, da između ostalog uredi procese u audio-vizuelnom sektoru, kako se organizuju konkursi, komisije.

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

klijent

sto ste originalni,nemam reci!!! nista pametnije se nije moglo ni ocekivati...

3 1

prolupao

tako je i tasovac, pred kraj mandada, novac gurao ka kinematografiji. ocajnicki gestovi.

5 1

bejrut

taske je za ovoga zakon, nije se ni u snu toliko hvalisao, nije imao previse gresaka, u krajnjoj liniji, bio je umetnik a ne bezbojni cinovnik. ipak je taske klasa za ovog. njemu nije bila potrebna samopromocija jer se zna ko je. dzaba se ovaj trpa svuda...

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo