Nauka potvrdila: Psi mogu da budu ljubomorni

Nauka potvrdila: Psi mogu da budu ljubomorni Izvor: Pixabay

Ako ste mislili da su samo ljudi ljubomorni – prevarili ste se. Naime, nauka je sada potvrdila da i psi pokazuju ljubomorna ponašanja.

Na jednom kalifornijskom univerzitetu izveden je eksperiment u okviru kojeg se ispitivala ljubomora kod pasa. Vlasnici 36 manjih pasa trebalo je da urade tri zadatka na testu – da pažnju posvete psu-robotu, plastičnoj bundevi i da naglas čitaju knjigu, ne obraćajući pažnju na svog ljubimca.

Stručnjaci su posmatrali reakcije pasa, nakon čega je zaključeno da je 80 odsto pasa guralo robota, njuškalo i dodirivalo vlasnike pokušavajući da skrene pažnju na sebe. Psi su čak duplo više dodirivali svoje vlasnike dok su se igrali sa psom-robotom, nego dok su se igrali sa bundevom, a čak četiri puta više nego dok su čitali.

Sve u svemu, više od 80 odsto pasa pokazalo je znakove ljubomore u trenucima kada su njihovi vlasnici mazili druge.

"Ono što nakon eksperimenta možemo da zaključimo jeste da psi žarko žele da zaštite društvenu vezu koji su izgradili sa vlasnikom, ali ne možemo razmatrati subjektivni osećaj svakog psa ponaosob", rekla je Kristin Haris, autorka studije i psiholog sa Univerziteta Kalifornija.

Tagovi: pas , Životinje , ljubomora

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ljupce

A i macke to isto

1 0

Ljubomoran ko pas

Pa oduvek se pricalo 'ljubomoran k'o pas'. Ne znam sta je tu sad novo. Moj ugnjavi macora skroz. Kad god mazim macora, ovaj dodje i gura ga, vuce za uvo. Najede se, i ja dam macoru i ovaj odma dotrci i silom jede, samo da macor ne bi nista pojeo. Onda ga gura u zid, penje mu se na glavu, onaj jadan sve trpi. Ponekad uzme pa ga cuva, ceska ga, ovaj uziva i tako u krug. Dok macora nisu zgazila kola, onda je tugovao nedelju dana.

19 1

Lia

Ljubomorni - da, ali to ispoljavaju suptilnije od ljudi.

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo