Uticaj politike i zakoni - uzrok problema u radu tužilaca

Sa kakvim problemima se u svojoj praksi suočavaju tužioci? Spisak je dug, a prema istraživanju Udruženja tužilaca Srbije, uzrok su loša zakonska regulativa i preveliki uticaj politike.

Izvor: N1

Loša saradnja i koordinacija policije i tužilaštva, manjak ljudi, ali i znanja, nedostatak zakonskih odredbi, uticaj politike na obe instuitucije, samo su neki od problema koje su tužioci i policajci prepoznali u zajedničkom radu. Udruženje tužilaca sprovelo je anketu iz koje prozilazi da su i jedni i drugi zadovoljni zajedničkim radom, ali je analiza njihovih stavova pokazala potpuno drugačiju situaciju.

Tužioci su nezadovoljni tužilačkom istragom: 66 odsto njih misli da policija ne izvršava njihove naloge u potpunosti, 63 odsto da policija nije skroz osposobljena za posao koji obavlja, a 71 odsto je navelo da su nakon policijske obrade dobijali neupotrebljive dokaze.

Rezultati ne čude ako se uzme u obzir da propisi nisu usaglašeni, da nema dovoljno razmene znanja i iskustava između policajaca i tužilaca, kao ni kvalitetne obuke, ali ključnim smatraju zavisnost od izvršne vlasti i veću moć koju ima policija. Tužioci zahtevaju promene.

"To ne zavisi od tužilaštva, ni od struke, ni profesure, već politike. Za sada nismo imali političku elitu koja je mogla da odoli iskušenju da kontroliše izbor sudija i tužilaca i postupke, ali naše je da ukazujemo na propuste", rekao je Nenad Stefanović, iz Udruženja tužilaca Srbije.

U Udruženju tužilaca predlažu i dodatna poboljšanja - izmene zakona i Ustava koji bi doprineli većoj samostalnost tužilaca prilikom sprovođenja istraga i veće ingerencije nad policijom, izlazak predstavnika izvršne vlasti iz Državnog veća tužilaca i ulazak predstavnika civilnog društva u to telo, kao i prelazak Kriminalističke policije pod nadležnost tužilaštva.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pop

Pre donosenja zakona kojom bi se omogucila veca samostalnost tuzilaca , potrebno je za postojece tuzioce izvrsiti proveru njihovog zakonitog postupanja u proteklom periodu i one koji su imali propuste u radu udaljiti iz tuzilastva. Posebno se odnosi na one na koje je uticala politika da donose ili ne donose odredjene odluke. Odredjena vrsta lustracije.

4 0

Čika Pera

Tzv. zakon o lustraciji postoji i jedini je koji nikada nije primenjen. Na našu žalost, jer da jeste ovi koji se samo rotiraju bili bi lustrirani i ne bi bili sada na vlasti. I ne samo oni nego iz svih delatnosti. Preko toga se olako prešlo 2000. godine i sada imamo ovo što imamo. Ovu zemlju nisu upropastili seljaci i radnici nego su se intelektualci ili ućutali ili prodali.

5 0

Aleks

Fotografije predsednika u srcu ili o zidu javnih tužioca ili njihovih zamenika; Ustav im služi kao toaletni papir i to upotrebljeni. Truli sistem stalno truli.

7 97

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo