Kamionski kartel tužen pred nemačkim sudom

Kamionski kartel tužen pred nemačkim sudom Izvor: N1
Ilustracija

Železnička kompanija Dojče ban, 40 drugih firmi i nemačka vojska su zatražili odštetu od više proizvođača kamiona koje je Evopska komisija već osudila u velikoj kartelskoj aferi.

"Dojče ban je danas predao tužbu sudu u Minhenu protiv kamionskog kartela koji čine DAF, Dajmler, Iveko, MAN i Volvo/Reno", navodi se u saopštenju.

Dojče ban, Bundesver i grupa kompanija među kojima su aerodromski operateri i velika imena u trgovini i logistici žele nadoknadu finansijske štete pretrpljene između 1997. i 2001. zbog ilegalnog zbližavanja proizvođača kamiona radi dogovaranja cena. Slučaj se odnosi na 35.000 kupljenih kamiona čija cena je prešla dve milijarde evra, navodi Dojče ban.

Evropska komisija je 2016. kaznila te proizvođače sa rekordnih 2,93 milijarde evra zbog dogovaranja cena i modaliteta uvođenja čistih tehnologija, pre nego što je 2017. kaznila švedsku Skaniju s 880 miliona evra.

Dojče ban, veliki kupac robe i usluga u Nemačkoj, sastavio je pravni tim specijalista za antikartelsko pravo.

Kompanija se ranije sukobila sa čeličanama koje su isporučivale preskupe šine, kao i sa aviokompanijama za prevoz tereta.

Tagovi: kamioni , Nemačka , sud

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

zex400

a tako se u srbiji dogovaraju MISKOVIC KOSTIC MATIJEVIC BEKO ...Koliko ce biti plate kmetova

26 0

Boris

Tako treba kod nas telefonske operatere! Iz svemira se vido da se cene dogovaraju medjusobno

26 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo