Dozvoljen promet kubanske vakcine protiv raka pluća u BiH

Dozvoljen promet kubanske vakcine protiv raka pluća u BiH Izvor: N1

Agencija za lekove i medicinska sredstva BiH dozvolila je stavljanje u promet na tržištu BiH kubanske vakcine CimaVax EGF, koja se koristi protiv raka pluća.

Iz Agencije je saopšteno da je dozvola izdata na osnovu pozitivnih ocena o kvalitetu, efikasnosti, bezbednosti leka, i odnosa korist-rizik pribavljenih u postupku izdavanja dozvole za stavljanje leka na tržište u BiH.

"Za informacije u vezi sa pozicioniranjem leka na listu lekova koji se finansiraju u sistemu zdravstvenog osiguranja, i za nabavku leka zdravstvenih ustanova u kojima će se primenjivati, zainteresovani mogu da se obrate entitetskim institucijama zdravstvenog sistema", pojašnjavaju iz Agencije.

Posle izdavanja dozvole za promet prestaje nadležnost Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH u smislu dostupnosti potencijalnim korisnicima.

U saopštenju je navedeno da iskustva i rezultati prikupljeni u dosadašnjoj primeni leka ukazuju na njegov zadovoljavajući bezbednosni  profil. "Efikasnost leka je značajnija u određenim grupacijama pacijenata. Kriterijumi za izbor pacijenata koji su kandidati za ovaj lek dati su detaljno u tekstu rezimea karakteristika leka, koji se nalazi na internet prezentaciji Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH", navodi se u saopštenju.

Vakcina CimaVax EGF sprečava širenje metastaza i karcinom pluća pretvara u hroničnu bolest, objasnio je svojevremeno kubanski imunolog iz Centra za molekularnu imunologiju u Havali Kamilo Rodrigez. On je dodao je da se najbolji rezultati postižu kod pacijenata sa mikrocelularnim karcinomom pluća, gde može da se očekuje da pacijent živi i do pet godina.

U prve četiri godine primene ovu vakcinu je na Kubi dobilo oko 3.000 pacijenata.  

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bisenija

Ne kaže dr. Da li mikro cel tip prelazi i na jetru?

8 3

Spavas Li Mirno Kostunica Dr. Vojo?

Sta kazu glavni ovdasnji autoriteti za vakcine, karleusa i miroljub?

10 1

Miki

Bravo Bosanci na efikasnosti.

7 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo