Kao da je bilo nekad - Dačić i Šešelj ponovo u koaliciji

Kao nekada. Dačićevi socijalisti, sa partnerom Draganom Markovićem Palmom ponovo u koaliciji sa Šešeljevim radikalima. Za sada samo u Mionici, gde je trojka udružila snage na lokalnim izborima.

Izvor: N1

Prešavši preko teških reči koje su jedan drugom upućivali, i Dačić i Šešelj govore o mogućnosti da se, kako kažu, patriotski front s jedne opštine proširi na celu Srbiju. 

Može - tako je mioničkim socijalistima odgovorio lider partije kada su ga pitali da li mogu da uđu u koaliciju s radikalima. 

Šešelj: Jesi se malo štrecnuo? 

Štrecnula se celokupna javnost, jer prvi put od izručenja Slobodana Miloševića, Dačića i Šešelja vidi ponovo zajedno. 

"Pa nije ova koalicija zalutala, ova koalicija je prirodna, to što dosad nismo bili u koaliciji je što je Šešelj bio na privremenom radu. On je radio za Srbiju gospodo, za svakog od nas u Srbiji", poručuje predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

"Ja želim da mu se zahvalim u ime naše partije na korektnom odnosu prema Slobodanu Miloševiću u najtežim trenucima", kaže predsednik SPS Ivica Dačić.

Iako ideološki, kako sam Dačić kaže, različiti, u jednom su tvrdi socijalisti i radikali isti.

"A to je da mi nikad nismo bili izdajnici Srbije", rekao je Dačić.

U maju ove godine, Vojislav Šešelj govorio je drugačije.

"Pa čekaj bre, šta je SPS, Ivica Dačić? Kakav je to političar? Izdao Miloševića. Vučić napravio vola od njega. Volusinu".

Koalicija u Mionici bacila je u zaborav i mnogo uvredljivije reči, ali i ozbiljne optužbe koje su dvojica lidera razmenjivala decenijama unazad. Sada su, kaže za N1 Vojislav Šešelj, važni zajednički interesi. 

N1: Znači, opraštate Dačiću teške reči?

"Nikom ja ništa ne opraštam, niti meni neko treba nešto da oprašta, ja sam vam rekao kako je to u politici. Ako ćemo mi raspravljati šta je ko kome rekao od Kosova na ovamo, onda treba da se posvetimo nekom drugom poslu", odgovara predsednik SRS Vojislav Šešelj.

Mionica je, kaže Šešelj, eksperiment. Otvara li taj eksperiment prostor za saradnju sa socijalistima i u Beogradu - sve je moguće, kaže lider radikala, ali, dodaje, ništa nije dogovoreno.

"Na kraju krajeva, što nas više ima, time ćemo ojačati taj front nekih patriotskih snaga i na nivou republike Srbije", kaže Dačić.

Jer s kim će socijalisti u Beogradu, ako ih naprednjaci ne stave na listu? Povratak crveno - crne koalicije zato, iako čudan, nije nemoguć, ocenjuje politički analitičar Cvjetin Milivojević. Veruje da bi takvo spajanje, s aspekta matematike, pozdravili i naprednjaci.

"Radikali sa sobom donose sigurno 3-4% glasova, možda čak i cenzus, ali to su glasovi koji bi se izgubili, a ovako bi bili na neki način SNS-a, jer u ovom trenutku mi se čini da oni koji donose odluku u radikalima, mislim na gospodina Šešelja - on je skloniji koaliciji s naprednjacima, bez obzira šta su mu učinili, nego s opozicijom", smatra Cvijetin Milivojević. 

Jer izgleda, konstatuje sagovornik N1, da se, kako kaže, "patriotizam ponovo sipa u traktore".

Komentara 119

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Građanin Bezopasnih Namera

Zašto mi niste objavili prethodni komentar? Pa zar nije očigledno da Baćuška to finansira? Mora neko, a kojoj drugoj strani bi ova dvojica mogli vući ovako udruženi? Dačić inače svakim izlaskom na "Zapad" nekim "nepromišljenim" i "polu-smešnim" izjavama već sabotira dobre odnose zarad jeftinih poena kod ograničenog dela biračkog tela...Samo dajem slobodno-misleći komentar, ne vređam nikoga i ne svrstavam se nigde... Cenzura i kod vas, kao i kod B92?

6 0

Hitno

Lustracija prvo sto sledeci da obeca narodu. Sve od 1990-2014. A onda im preseljati i ispitati kako su imovinu stekli.

11 0

Marko

Raja, Gaja i Vlaja.

16 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo