Pojedini migranti tvrde da se osećaju bezbednije na ulici

Zvanična delegacija posetila je izbeglički kamp u Krnjači, a ministar odbrane Aleksandar Vulin pohvalio se humanim pristupom rešavanju migrantske krize. U centru Beograda nešto drugačija slika - ekipa N1 je potražila migrante koji žive na prestoničkim ulicama i saznala zbog čega se na ulici osećaju bezbednije nego u prihvatnim centrima.

Izvor: N1

Pred upaljenim kamerama, atmosfera u izbegličkom kampu u Krnjači deluje gotovo idlično. Da je tako i kada se ugase kamere, uverava ministar odbrane.

U Srbiji je trenutno oko 4.100 izbeglica, kaže Vulin, od kojih je oko 98 odsto u prihvatnim centrima, i taj podatak tumači ovako.  

"Znači da naš sistem funkcioniše, što znači da se na najbolji mogući način brine o ovim ljudima, i da je Srbija još jednom pokazala koliko je organizovana i koliko je humana. Vlada Republike Srbije u popunosti kontroliše migratornu krizu, svako ljudsko biće koje se nalazi na našoj teritoriji o njemu se vodi računa", rekao je Vulin. 

Napušten objekat u centru Beograda postao je dom za nekoliko desetina migranata koji ne žele u prihvatne centre. Evo i zašto. 

"Ne osećam se bezbedno u Obrenovcu, tokom noći, ne možeš da zaključaš svoju sobu, može bilo ko da upadne", rekao je jedan od njih.

"Poznajem momka koji je bio u kampu u Krnjači i onda je pobegao i sada živi sa nama na ulici, ne želi da bude tamo, jer dok je spavao u svojoj sobi, upali su neki momci sa noževima, prislonili mu nož na vrat i tražili od njega novac i mobilni telefon. Šta je mogao da uradi? To je realnost u kapovima o kojoj se malo zna", priča drugi migrant Nehnan.  

Zbog takve realnosti, odlučuju da noći provode na beogradskoj zimi. Tu su skoro dva meseca, planiraju da stignu do Zapadne Evrope, ali se još ne usuđuju da krenu planiranom rutom.  

"Ne još, jer smo čulo da mađarska policija prebija ljude, pušta pse na njih, tuče ih pendrecima, video sam neke momke koji su ozbiljno povređeni", priča Nehnan. 

Uspomene sa mađarske granice pokazao nam je ovaj petnaestogodišnjak. Kaže da ga je mađarska policija srušila na zemlju i tukla pendrekom. Ne usuđuje se da ponovo pokuša preko granice, baš kao ni ostali sa kojima smo razgovarali. Situacija im kažu, deluje, bezizlazno.   

"Ostaje mi samo da se molim da će me pustiti da pređem granicu", zaključuje Nehnan.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neko ko zna

Srbija je organizovana? To nisam znao, a radio sam u jednom kampu duze od godine - 90 odsto svog novca koji se daje za migrante ili je iz ECHO programa, ili iz US AID (unhcr, unicef...) programa. Jedini novac koji ova "organizovana drzava" daje je nesto malo za clanove svojih stranaka na lokalu koji rade u koordinacionom centru... Uostalom, moram da pitam: sta ce tetkin mali sada sa migrantima kada je ministar vojske a ne ministar nadlezan za socijalna pitanja pa mu je u tom mandatu ova populacija i bila u fokusu... luda drzava, definitivno.

20 3

Бре

Ја сам читао до,значи наш систем функционише...

7 0

Pravda_1

Šta će na ulici? Šta bi radili na ulici?

26 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo