Stručnjak o nasilju na derbiju: Zakasnela reakcija BIA

Ni pet dana posle večitog derbija ne prestaju medijske spekulacije o tome ko stoji iza incidenta na južnoj tribini Partizanovog stadiona u kojem su učestvovali i strani državljani. Istovremeno se postavlja i pitanje da li su neredi mogli biti sprečeni, odnosno da li je policija znala da su osumnjičeni za izazivanje sukoba povezani s podzemljem?

Izvor: N1

Gotovo svi strani državljani koji su tokom derbija učestvovali u neredima na južnoj tribini Partizanovog stadiona imaju i kriminalne dosije. Mediji spekulišu da su u Beograd stigli dan pre utakmice, a da su još u Zagrebu skovali plan o izazivanju nereda. Međutim, ko su ti ljudi, prema rečima predsednika države Aleksandra Vučića, srpska policija nije znala sve dok nije počela tuča na južnoj tribini.

"Svi su pohapšeni i tu je Bezbednosno informativna agencija uradila dobar posao, jer nije bilo lako policiji da to ustanovi na licu mesta. BIA je odmah dostavila podatke, još u toku nemira - o kojim licima se radi, sa kojih prostora bivše Jugoslavije su došli", kaže predsednik Vučić.

Bezbednosni stručnjak Ilija Životić postavlja pitanje zašto BIA svoja saznanja s policijom nije podeliila pre nego što su neredi počeli.

"To je zakasnela reakcija - ako oni nisu odreagovali pre utakmice. To što su oni prosledili podatke dok su još trajali incidenti, to je već kasno, jer bi ta lica, svejedno poslala BIA depešu ili ne, bila uhapšena kao i svi drugi izgrednici", kaže Životić.

Da je ipak bilo nekih propusta misli i predsednik. Kaže da je trebalo da oni koji prate tržište droge budu  bolje upoznati s postupcima pojedinih mafijaških bosova.

"Nije to uvek sve lako upratiti, jer oni ne nose telefone, skrivaju se iza svih drugih, iza svih mogućih. Dok prodaju drogu verovatno se kriju, međutim, kada su u pitanju nasilni sukobi na stadionima i u sportskim halama neretko se ista imena i grupe vrte u krug", navodi Vučić. 

Ko je odgovoran za to što problem sa huliganima deluje nerešivo za državu?

"Vlada, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo sporta, pa ako hoćete i Fudbalski savez Srbije... Dakle oni treba da sednu i da svi zajedno izađu i kažu  - nulta tolerancija prema huliganima i nasilju", kaže novinar Milovan Jovanović.

Ne nasilju - rečeno je na sednici Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu, kojom je presedavao ministar policije Nebojša Stefanovića, a prisustvoali mu i ministri odbrane i sporta. Tri dana posle sednice Saveta igran je večiti fudbalski derbi.

Komentara 132

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

To rade...

Ima jedna pesma od grupe S.A.R.S. Zove se ,,To rade'' i biće da je evergrin :)

4 0

ПЕРА ЛОЖАЧ

Како то, АВ их хвали!

6 0

Anti bot

Izgleda da u našoj državi uskoro neće biti nezaposlenih.Svaki komentar koji ne liči na bota ima previše negativnih što znači da su zaposlili hiljade jadnika sa biroa.

20 151

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo