SB UN razmatra odbacivanje Trampove odluke o Jerusalimu

SB UN razmatra odbacivanje Trampove odluke o Jerusalimu Izvor: REUTERS/Andrew Kelly
Arhiva

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatra nacrt rezolucije kojom bi UN odbacile odluku američkog predsednika Donalda Trampa o proglašenju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, prenela je agencija Frans pres.

U nacrtu rezolucije koju je predložio Egipat navedeno je da bilo kakve odluke o statusu Jerusalima nemaju pravno dejstvo.

Veruje se da će nacrt rezolucije imati veliku podršku 15 članica Saveta bezbednosti UN, ali i da će SAD uložiti veto.

Savet bezbednosti će najverovatnije glasati početkom naredne nedelje, a za usvajanje je potrebno devet glasova, bez uloženog veta.

Tramp je 6. decembra saopštio odluku da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Nakon toga, izbili su protesti na Bliskom istoku i uopšte širom muslimanskog sveta. Palestinci nameravaju da za glavni grad svoje buduće nezavisne države proglase istočni deo Jerusalima, koji je Izrael okupirao u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao.

Status Jerusalima, gde se nalaze sveta mesta tri velike monoteističke religije, judaizma, hrišćantva i islama, jedno je od najspornijih pitanja koja dele Palestince i Izrael.

Komentara 19

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

TRN

Ova je organizacija toliko ponižena da postoji reda radi i u Američke igre bez granica. Američke banke štampaju nov@c na račun ratnog plačanja i sve su političare ubacili u svoje tastature.

2 2

Konačno

Eto kako slabi uticaj U.S Pa posle nisu Rusi krivi... 🙂

3 1

Time

Trump nije "priznao" (admit, confes), vec "prepoznao" (recognize) Jerusalem kao glavi glad Izraela. Kako moze predsednik Amerike da proglasi koji je glavni grad suverene drzave Izrael? Takvu glupost mogu da serviraju svojim klijentima, samo levicarske "fake news"; "Guardian", "Independent" i sl., a da ih prepisuju antitrumpovski novinari iz "Bete". U textu svoje odluke Trump jasno izjavljuje kako je pravo suverene drzave Izrael da odredi gde ce joj biti glavni grad, kako je Izrael glavne organe vlasti stacionirao u Jerusalemu i zato se americka ambasada seli tamo gde su i organi vlasti drzave Izrael... Ako je iko prekrsio neku rezoluciju SB onda to moze bit samo Izrael a ne Amerika. Mada meni licno nije jasno odakle SBu pravo da odlucuje koji grad ce biti glavni grad u nekoj drzavi? Da li OUN ili SB mogu da odluce da Beograd ne moze biti glavni grad Srbije, ili Moskva Rusije, ili Washington Amerike?

3 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo