Policija hapsi, ali pretnje javnim ličnostima i dalje stižu

Sve više pretnji javnim ličnostima i novinarima. Poslednja u nizu predsedniku Aleksandru Vučiću. Iako policija privodi one koji, najčešće posredsvom društvenih mreža prete - pretnje ne posustaju.

Izvor: N1

Sve je više javnih pretnji javnim ličnostima i novinarima. Poslednja u nizu je i predsedniku Aleksandru Vučiću. U Predsedništvo je iz Hanovera stiglo preteće pismo potpisano sa "Pavelićevi križari, ustaški gerilci", piše “Blic“.

"Aleksandre Vučiću, ustaške udruge dijaspore poručuju: Za dom spremni! Sprema se nova Oluja i Bljesak. Pavelićevi križari ustaški gerilci svim četnicima poručuju: za vas četnike imamo tri milijarde metaka. Ubićemo trećinu svih Srba, a drugu trećinu deporotvati u logore i poslednju trećinu naterati u katoličanstvo, ono što ste nekad bili”, stoji u pismu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da bezbednosne službe svaki dan registruju pretnje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pretnje su stigle dan nakon što su na beogradskim ulicama, i to na nekoliko desetina metara od predsednišva, osvanuli grafiti pretnje poslanici Nove Stranke Mariniki Tepić. A sve to je kulminacija niza pretnji političarima i novinarima koje su stuzale, najviše posredstvom drušvenih mreža.

Poslednja dva meseca policija je privodila one koji su pretili i novinarima i političarima, na razne načine: preko društvenih mreža, s telefonske govornice,ali i preko grafita.

To što zbog pretnji smrću poslanici Mariniki Tepić jedan već broji zatvorske dane, druge očito nimalo ne plaši da sa "zida društvene mreže" na pravom zidu ispišu "Marinika shvati, nećemo stati."

Neće ni policija jer, kako kažu, po nalogu tužilaštva uveliko radi na identifikaciji potpisnika ovih redova.

Samo u poslednja dva meseca, pema zvaničnim podacima MUP-a, iza rešetaka je završio čovek koji je s telefonske govornice pretio predsedniku NUNS-a Slaviši Lekiću, uhapšen je i čovek koji je na društvenoj mreži pretio Saši Jankoviću, Vuku Jeremiću, ali i novinarima Igoru Besermenjiju i Tatjani Vojtehovskoj.

Tek što je zbog pretnji poslanici 48 sati proveo u policijskoj stanici, Tomislav Lovreković pretio je i predstavnicima Nezavisnog novinarskog društva Vojvodine. Zbog tih pretnji u zatvoru će provesti narednih 30 dana.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović kaže da je to mali korak napred, jer se javnosti šalje poruka da nije dozovljeno pretiti smrću, no ipak, konstatuje, broj pretnji i procesuiranje onih koji prete u ogromnoj je nesrazmeri.

“Recimo moj slučaj kao primer. Ja sam samo u aprilu dobio 18 pretnji smrću, tužilaštvo je odbacilo 14, četiri su ušle u neku vrstu procedure, ali do sada nema apsolutno nikakvog pomaka u tim slučajevima”, ističe Sejdinović.

Prema bazi podataka Nezavisnog udruženja novinara Srbije, tokom ove godine zabeleženo je 29 fizičkih napada i verbalnih pretnji na novinare, dok je 54 novinara prijavilo da trpi neku vrstu pritiska.

“Trend koji se pokazao u ovoj godini jeste da je došlo do pada verbalnih pretnji i fizičkih napada dok se povećao broj pritisaka, s tim što moram da naglasim da ne mislim da je njihova bezbednost manje ugrožena nego su načini na koje se to radi malo drugačiji nego prethodnih godina”, navodi Marija Vukasović iz NUNS-a.

Prema podacima koje je NUNS dobio od tužilaštva, od 29 njima prijavljenih fizičkih i verbalnih napada na novinare ni za jedan pred sudom nije pokrenut postupak, dok je u određenom broju slučajeva utvrđeno da nema elemenata krivičnog dela.

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vendetta

Ali ja u ovoj pretnji ne vidim pretnju AV!? Tu se preti svim Srbima! Osim ako vodja nije sebe proglasio za Srbjiju : Ja- to je Srbija! Providno ! Još jedan amaterizam službi . Stari kadar UDBE mre od smeha!

7 0

Petar Voždovac

Policija „hapsi“ pro forma, zbog naroda, da se pokaže da nešto rade. Posle huke buke od dan – dva, oni će biti pušteni a novi će biti „uhapšeni“. I tako u krug. Jednostavno, svi ti krimosi su produžena ruka ove vlasti, rade za njih te i slične prljave stvari ali su zbog toga privilegovani i policija zatvara oči na njihove privatne kriminalne aktivnosti. Na takvim ljudima počiva ova vlast i ova Policija.

5 0

Cvetko

"Pretnje" AV su scenario koji pravi sam AV . Pokušaji atentata 7658 put , pretnje 197646 puta ... Pretnje opoziciji treba shvatiti ozbiljno , mada one dolaze od vladajuće stranke SNS , AV i ostalih njihovih i cilj je zaplašivane opozicije i svih onih koji misle ispravno ...

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo