Novi uslovi za odlazak žena u penziju u 2018.

Novi uslovi za odlazak žena u penziju u 2018. Izvor: N1

Za odlazak u starosnu penziju u 2018. godini ženama u Srbiji će biti potrebno da imaju 62 godine života i 15 godina staža, dok za muškarce uslovi ostaju nepromenjeni: 65 godina života i 15 godina staža, rekao je zamenik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz Penzijsko invalidskog osiguranja Vladimir Stanković.

"U 2017. godini za muškarce je opšti uslov 65 godina života i 15 godina staža, što se tiče žena to je 61 godina i šest meseci navršenih godina života i 15 godina staža", rekao je Stanković za RTS i dodao da uslovi za odlazak u penziju zavise od godine u kojoj se ostvaruje pravo na penziju.  

Ako se ide u prevremenu penziju, Stanković je rekao da treba imati u vidu da ono podrazumeva smanjivanje mesečnog iznosa penzije. 

"Sada, u 2017. godini, je neophodno da muškarac ima 40 godina staža i 56 godina i četiri meseca života, dok što se tiče žena 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci staža", rekao je Stanković.  

Istakao je da se umanjenje za prevremenu penziju računa na mesečnom nivou.  

"Umanjenje se računa na mesečnom nivou i ono iznosi nekih 0,34 odsto, negde oko 4,08 procenata na godišnjem nivou, odnosno maksimalno može biti 20,4 odsto na petogodišnjem nivou do navršenih godina života koje se odnose na opšte uslove", objasnio je Stanković.  

Tagovi: žene , penzija

Komentara 45

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Srbijanka

Ne razumem, zašto se ne postigne kompromis. Ja imam 55 godina starosti i recimo želim da odem u penziuju , a nedostaje mi 7 godina. Zašto ne postoji opcija da Država ponudi potencijalnim penzionerima da pronađu mlađu osobu koja bi radila umesto nje, a da se zarada podeli. Npr. ako je neto plata 35.000 podela 15.000 + 20.000 s tim da se samo zaposlenom uplaćuju obaveze i upisuje radni staž ,a za "penzionera " : POSLODAVAC koji zaposli lice koje je na dan zaključenja ugovora o radu starije od 50 godina i koje kod Nacionalne službe za zapošljavanje (Nacionalna služba) ima status korisnika novčane naknade za vreme nezaposlenosti ili je kod Nacionalne službe prijavljeno kao nezaposleno lice najmanje 6 meseci bez prekida, oslobađa se obaveze plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje (u daljem tekstu: doprinos) koji se plaćaju na osnovicu, odnosno na teret sredstava poslodavc

8 4

Aleksis

Zasto su umanjenjem kaznjeni svi oni koji su mladi poceli da rade, kada su bili u punoj snazi, kada nisu isli na bolovanje? Svoje mlade godine su ugradili u neki rad i stvaranje, a onda budu umesto nagradjeni, kaznjeni. Zakon je protivustavan, jer deli gradjane i ne daje im ista prava, a ocigledno je pisan za one, koji su nosili gajbice na crno do svoji tridesetih.

70 8

Dete rock'n rola

Pa na to se i cilja, da penzioneri prodju kao dinosaurusi- da izumru i da njima lepo ostane vise para u budzetu da mogu da maznjavaju.

79 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo