Fič povećao kreditni rejting Srbije

Fič povećao kreditni rejting Srbije Izvor: Reuters

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Fič Rejtings" povećala je kreditni rejting Srbije na nivo "BB" sa nivoa "BB-" uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga.

Povećanje ocene kreditnog rejtinga Srbije agencije Fič Rejtings odraz je unapređenja javnih finansija, koje podržava i fiskalni rezultat.

Fič očekuje da će Vlada Srbije nastaviti sa sprovođenjem programa fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i u periodu od 2018. do 2019. godine. Agencija ističe da je odnos javnog duga i BDP poboljšan i stabilan. 

Nakon značajnog pada u 2017. godini na 63,6% BDP, Fič očekuje dalji pad na 62,1% BDP u 2018. godini i na 60,6% BDP u 2019. godini.

Osnovni pokretači pozitivnog trenda su fiskalna konsolidacija koja će dovesti do daljeg smanjenja odnosa javnog duga i BDP, kontinuirano smanjenje neto spoljne zaduženosti i stabilan priliv stranih direktnih investicija. 

Agencija takođe smatra da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji i uspešan završetak aranžmana iz predostrožnosti, kao i dalja saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom biti važni činioci za dalje unapređenje kreditnog rejtinga Srbije. 

Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na prosečnih 4,3% BDP u periodu od 2017 do 2019. godine) u potpunosti biti pokriven neto stranim investicijama, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vagar

Jos smo daleko od 55% Tadicevih iz 2012.

0 2

Dalibor

Nas pad duga je rezultat pada dolara i pojava jeftinog novca eura.Zbog kolicine eura u opticaju i stampanja 60 milijardi svakog meseca,oborene su kamate na najnizi nivo do sada.To znaci kad neka nasa banka pozajmi novac od evropske centralne banke ona to dobije po izuzetno niskoj kamati reda 0.1do 0.5 procenata.Zaduzivanje same drzave je takodjer pojeftinilo i takvi krediti se dobijaju sa kamatom od 2do 4 procenata zavisno od perioda zaduzivanja.Kad se zaduzujumo kroz prodaju obveznica opet dobijamo to sa malom kamatom jer novca ima previse,eura.Ali ipak sa vecom kamatom nego druge razvijenije zemlje i to recimo za duplo vecu kamatu.Do 2008me novca nije bilo nije se u toj meri stampao pa je imao vecu vrednost i kamate na zaduzivanje su bile daleko vece,reda ,7,8,9 procenata za Srbiju.To je sve bilo do izbijanja krize.Onda pod geslom podsticaja ekonomija krenulo je stampanje.E sad, zaduzite se pod daleko manjom kamatom i dobijete mogucnost da vratite onaj kredit koji ste ranije uzeli pod velikom kamatom.To i sami radite kad refinansirate svoj kredit u drugoj banci.To radi drzava i to nema neke veze sa njenim uspesima.Mi i dalje imamo duplo vecu kamatu prilikom zaduzivanja nego drugi jer smo bedna zemlja ali opet je sve to povoljnije nego pre 2008me.E zbog svega toga pada dug.Ako bi kamate ECB i FEDA porasle nas dug bi krenuo opet da raste i nase sledece zaduzivanje bi bilo jos vece ili bi pocrkali od gladi jer nemamo privredu.Kreditni rejting sluzi samo da malo obori kamatu kad se zaduzujemo.Ali i BB je spekulativni tako da nemojmo se porediti sa bilo kim.Nas rast je medju najnizim u evropi sa i ako je sa niskom osnovicom tako da ce se sve zemlje jos vise odaljiti ekonomski od nas,u prevodu za narod po platama.Kina je imala visok rast jer je imala nisku polaznu osnovu a mi imamo nisku osnovu i veoma nizak rast.Cilj....zemlja jeftine radne snage u evropi na 1000 km

11 3

Vid

,,Agencija takođe ističe da će deficit tekućeg računa (procenjen na prosečnih 4,3% BDP u periodu od 2017 do 2019. godine),, Rast BDPa 2-3% a minus, ono što fali 4,3% .

2 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo