Trampova Amerika na meti novog Eminemovog albuma

Trampova Amerika na meti novog Eminemovog albuma Izvor: AFP/Theo Wargo

Nekada kontroverzan zbog mizoginih i homofobnih izjava, američki reper Eminem se na svom devetom albumu postavlja kao moralna savest SAD u vreme predsednika Donalda Trampa.

Na albumu "Revival", prvom posle četiri godine, najprodavanijem reperu u istoriji su se pridružile i pop zveze Bijonse, Ališa Kiz, Ed Širan i Pink. 

Eminem (45), poznat i po nadimku Slim Šejdi (Slim Shady), politički je angažovan i uznemiren sudbinom svoje zemlje godinu dana posle izbora Trampa, koga je reper uporedio s Hitlerom. 

"On pokušava da nas podeli", repuje Eminem, predstavljajući zapostavljenu klasu koja je masovno glasala za Trampa i obećavajući da će na kraju "uspeti da nas ujedini". 

U pesmi "Framed" na meti se našla Trampova ćerka Ivanka. Eminem, poznat po nasilnim tekstovima o ženama, zamišlja kako predsednikovu ćerku pronalaze mrtvu u gepeku njenih kola. Iako se dugo nije glasno izjašnjavao politički, u jesen je prekinuo tišinu pesmom u kojoj je Trampa optužio za rasizam i nesposobnost. Zatražio je i od svojih fanova da biraju između njega i 45. predsednika SAD. 

To nisu jedine angažovane numere na albumu. 

U pesmi "Untouchable" preuzima slogane pokreta "Blek lajvs meter" (Black Lives Matter) koji osuđuju policijsko nasilje nad crncima u SAD. Takođe podržava i igrača američkog fudbala Kolina Kapernika koji je pokrenuo protest klečanjem tokom izvođenja himne pre utakmica. 

Bivšoj supruzi Kim se izvinio u pesmi "Bad Husband" dok je ćerka Hejli poslužila kao inspiracija za pesmu "Castle".

Izvor: YouTube/BETNetworks

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ma Da

Smešan je...

3 5

Whey

Za mene lično, eminemova Amerika je bila gora od trampove amerike... Američko društvo se pretvaralo da ne shvata šta su uradili kada su njemu davali nagrade i čemu su otvorili vrata ...

9 12

Whey

Eminem je preteča Trampa ... Višestruki dobitnik brojnih prestiznih nagrada za albume pune mržnje prema ženama, i homofobije ... a popularnost dobijena na niskim udarcima i jeftinim ismevanjem slabosti pojedinaca tacnije konkurenata. Onda kada je Amerika njemu dala legitimitet i faktički rekla da je to u redu, pa čak i ohrabrivala, otvorila je vrata za Trampa. Time može se doći do zaključka da je eksperiment Eminem odgovoran za "instaliranje" govora mržnje u mejnstrim i njenu popularnost. Takodje i uvreda za hiphop i urbanu kulturu...ali to je za neku drugu priču.... Postoji, medjutim jedna razlika. Eminem je tada kao mladji reper imao uticaja na mladju populaciju , što sada nije slučaj jer je Amerika društvo gde vlada ageizam...

6 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo