Severna Koreja: SAD prestravljene našim nuklearkama

Severna Koreja: SAD prestravljene našim nuklearkama Izvor: Tanjug / AP Photo/Mary Altaffer

Severnokorejski ambasador u UN Dža Song Nam ocenio je sednicu Saveta bezbednosti o nuklearnom i raketnom programu njegove zemlje kao "očajnički korak SAD, prestravljenih nuklearnim kapacitetima Pjongjanga".

Dža je u retkom pojavljivanju pred SB rekao da je za njegovu zemlju posedovanje nuklearnog oružja "neizbežna mera samoodbrane da bi se suverenitet i pravo na postojanje i razvoj odbranili od američkih pretnji i ucena". 

"Ako ikoga treba kriviti za to, SAD moraju biti pozvane na odgovornost", rekao je on. 

Severnokorejski ambasador je kritikovao i Japan, predsedavajućeg SB ovog meseca, jer mogućnost sazivanja ministarskih sastanaka koristi "za zlo". SB je optužio da deluje kao oruđe SAD, umesto da bude nepristrasan. 

Prema Džau, Pjongjang je Savetu bezbednosti od 2014. poslao 11 pisama tražeći hitan sastanak zbog zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje, koje je nazvao ozbiljnom pretnjom miru i bezbednosti na Korejskom poluostrvu. 

Umesto da odgovori, rekao je Dža, SB je usvojio 11 rezolucija o sankcijama Severnoj Koreji.

Komentara 21

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

AntiBot

Potpuno je covek u pravu za svaku izrecenu rec! SK nikoga niti je napadala niti preti. Ista ta Amerika je vec jednom u Korejskom ratu sravnila do temelja istu tu SK! Da ne misle da ce im opet dopustiti da to urade? Bucko, ne daj se!

5 8

Lauda

Haha, nije pretila, samo jednom nedeljno ponove da ce spržiti Usa.

5 3

Vagar

Istina je sto rece Kratki.Jenki cene samo hrabre.

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo