Amerikanci misle da je situacija gora od dolaska Trampa

Amerikanci misle da je situacija gora od dolaska Trampa Izvor: REUTERS/Bullit Marquez
(arhiva)

Svega 30 odsto Amerikanaca smatra da se njihova zemlja kreće u dobrom smeru, dok 52 odsto misli da se situacija u zemlji pogoršala od dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa, pokazala je najnovija anketa Asošiejted presa i organizacije NORK (NORC).

Većina Amerikanaca iznela je izuzetno pesimističan pogled na ono što Tramp radi kao predsednik i na opšti smer kretanja zemlje, a rezultati istraživanja trebalo bi da zabrinu i Belu kuću i republikance koje 2018. godine očekuju izbori za oba doma Kongresa SAD, u kojima sada imaju većinu, navodi Asošiejted pres. 

Manje od četvrtine ispitanika i svega polovina republikanaca smatra da je Tramp ispunjavao obećanja iz predizborne kampanje. On je tada obećavao da će izmeniti zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker, da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom i da će investirati milione u projekte popravke dotrajale infrastrukture, a ništa od toga nije učinio. 

Svega 23 odsto reklo je da je Tramp održao obećanja, 30 odsto ispitanih smatra da je on pokušavao da ih ispuni, ali da nije uspeo, dok 45 odsto misli da nije ni radio na njihovom ispunjavanju. 

Svega devet odsto ispitanih misli da je američko društvo u vreme Trampovog mandata postalo više ujedinjeno, dok 67 odsto kaže da je zemlja postala više podeljena zbog Trampa. To je znatno više od 44 odsto Amerikanaca koji su pre godinu dana rekli da je Trampov prethodnik Barak Obama doprineo dubljoj podeljenosti zemlje. 

Da je Tramp podelio SAD smatra 41 odsto republikanaca, a svega 17 odsto misli da je ujedinio. 

U drugom istraživanju agencije AP i organizacije NORK, sprovedenom ovog meseca, svega 32 odsto je reklo da podržava Trampa kao predsednika, što je najniži zabeležen nivo podrške nekom predsedniku SAD na kraju prve godine mandata. Trampa kao predsednika ne podržava ni četvrtina republikanaca.

Jedna od relativno svetlih Trampovih tačaka jeste ekonomsko poboljšanje. Uz rast na berzama i nezaposlenost od oko četiri odsto, 40 odsto Amerikanaca podržava Trampovu ekonomsku politiku. To je više od 30 odsto ispitanika koji odobravaju Trampovu spoljnu i poresku politiku i politiku u oblasti zdravstvene zaštite. 

Tramp u 2017. godini nije ostvario nijednu pobedu u parlamentu, ali su njegovi republikanci sada na dobrom putu da usvoje temeljno preoblikovanje poreskog sistema SAD. Posle te reforme, najbogatiji pojedinci i korporacije plaćaće znatno manji porez. 

Rezultati istraživanja nagoveštavaju da će Tramp, i sa i bez poreske reforme, morati mnogo toga da učini da bi ubedio birače da im donosi korist.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

na tarabi svasta pise

Zaposlenost na istorijskom maksimumu, privredni rast takodje, za razliku od poslednje 2 Obamine godine nema vesti svake nedelje o rasnim sukobima i intervencijama nacionalne garde. Ima gluposti o zagadjenju i ekologiji, siledzijstva prema saradnicima, generalno amatersko ponasanje, da ne kazem segamegableja strucnost.

0 7

Foggy Nelson

jel to pricas o Vucicu?

3 0

Kole

I sad kome verovati CNNu ili Foxu Ovde mi je lako svaki dan gledam Šta rade... samo kadrove koje postavljaju u ministarstvu korumpirane bahate neznalice je dovoljan dokaz loše vlasti

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo