Rama: Albanija podržava Makedoniju na putu ka NATO

Rama: Albanija podržava Makedoniju na putu ka NATO Izvor: N1

Zajedničkom sednicom vlada Makedonije i Albanije danas u Podgradecu, otvoreno je novo poglavlje u odnosima dve susedne zemje, ocenili su makedonski i albanski premijer Zoran Zaev i Edi Rama.

Na sednici dve vlade u tom pograničniom albanskom mestu, Rama je najavio pojačanu saradnju na infrastrukturi, putničkom i železničkom saobraćaju, u energetici i međunarodne carinske olakšice. Albanija će, kako je istakao, nastaviti s podrškom Makedoniji da uđe u NATO, što je ocenio kao investiciju u mir i sigurnost u regionu. 

Rama je ocenio da je zajednička sednica vlada Albanije i Makedonije dobra poruka i za region, za politički suživot, građenje mostova i prosperitet za koji su opredeljenje dve zemlje. Zaev je istakao da dve vlade "šalju snažnu poruku u region da dve države imaju odgovorna politička rukovodstva koja rade iskreno i otovoreno sa ciljem da poboljšaju kvalitet života svojih građana i za njihovu dobru budućnost u evroatlnatrskoj porodici". 

"Na osnovu prošlosti, u sadašnjosti radeći na rešenjima koja vode do spokojne i sigurne budućnosti naših građana i naših zemalja, mi, poštovane kolege i prijatelji, gradimo budućnost za Makedoniju, za Albaniju, za region", rekao je Zaev na prvoj zajedničkoj sednici dve vlade. 

Kako je saopštila makedonska vlada, vlade Makedeonije i Albanije posvećene su razvoju regionalne saradnje i značajnim strateškim ciljevima dve države, a to su integracija u Evropsku uniju i NATO, što je ne samo politički interes, već i mogućnost za ekonomski razvoj država. 

Zaev je izrazio očekivanje da će međuvladina sednica u Podgradecu doprineti ekonomskoj saradnji Makedonije i Albanije, realizaciji zajedničkih projekata i povezivanju poslovnih zajednica dve zemlje. Među infrastruktirne projekte koji povezuju dve zemlje, naveo je energetsko povezivanje (Bitolj-Elbasan) i mogućnost izgradnje pruge na Kroridoru 8 od Kičeva do albanske granice. 

Zaev je pozvao albanskog premijera Edija Ramu i njegove ministra da iduće godine zajedničku sednici vlada dve zemlje održe u Ohridu.

Nakon međuvladine sednice, preijeri su potpsali deklaraciju o većoj saradnji i memorandum o prevenciji i suzbijanje ekstrermizma i radiklaizma koji se vodi kao terorizam.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vagar

Kao i Kosovo na putu ka Albaniji. .

2 1

Mladen Mladenović

Makedonci su konačno našli "prave" prijatelje. Sprijateljili su se sa Grcima na jugu svoje države, sa Bugarima na istoku i, konačno, sa Albancima na zapadu?! Ostaju im jedini "neprijatelj" na severu odnosno, Srbija?! Da se moj pokojni deda, koji je ratovao u Balkanskim ratovima i proterivao Turke sa Balkana i iz Makedonije, sada digne iz groba, ne bi mogao da veruje?! U svakom slučaju puno sreće Makedoniji sa tolikim prijateljima. Mislim da će im sreća biti neophodna.

4 2

Pravda_1

Zašto da ne kad im treba teritorija Makedonije.

4 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo