Mileni Dravić uručen Dobričin prsten za životno delo

Mileni Dravić uručen Dobričin prsten za životno delo Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Dobričin prsten za životno delo u 2016. uručen je danas, uz duge ovacije brojnih ličnosti iz filmske i pozorišne umetnosti, glumici Mileni Dravić koja je, kako je žiri saopštio, svojom karijerom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine prošlog i početkom ovog veka.

Jako sam srećna što ste svi ovde, ovo je toliko veliki i značajan trenutak za moj život, ovo valjda produžava i život, zahvalila je emotivno Dravić, na svečanoti u Zvezdari teatru kojem pripada "srcem i dušom".

"Hvala vam što ste došli da me podržite svojim prisustvom i ukažete mi čast prilikom uručenja ovog velikog, što je posebno važno, esnafskog priznanja, koje mi je pripalo za posvećenost glumačkoj umetnosti - posvećenosti filmu, pozorištu i televiziji", rekla je Dravić.

Priznanje su joj uručili predsednik žirija Predrag Ejdus i predsednik Udruženja dramskih umetnosti Vojislav Brajović, koje dodeljuje Dobričin prsten.

Za više od pola veka glumačkog staža, sa izuzetnim talentom i šarmom odigrala je blizu 200 uloga na pozorišnim scenama, filmskom platnu i televizijskom ekranu, rekao je Ejdus, navodeći da su njene transformacije neograničene i neponovljive.

"Milena Dravić je glumica onog najvećeg formata koji prelazi i prevazilazi granice medija, žanrova i uloge", rekao je Ejdus, napominjući da je ona ključni protagonista u najuzbudljivijem periodu jugoslovenske kinematografije.

Pre uručenja priznanja o Mileni Dravić su govorili brojne kolege, pa je tako reditelj Zdravko Šotra rekao da imao privilegiju da dosta radi sa njom i pohvalio se da je "sastavio Milenu i Dragana u Obrazu uz obraz".

"To je bilo sve moje umeće, jer je time bila sudbina tog šou programa uglavnom rešena", rekao je Šotra, govoreći o njihovoj harizmi, šarmu, umeću i plemenitosti.

Milena je bila i ostala zvezda našeg glumiša, rekla je Seka Sabljić, navodeći da je Dravić od sebe tražila perfekciju.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je naglasio da je u toj kući trideset godina, kao pisac ili upravnik, i zahvaljujući Mileni Dravić i istakao da mu je danas najznačajniji dan.

"Ona je neko ko je najviše poleteo u nadnaravno, nepoznato i apstraktno od svih nas koji smo se bavili kazalištem i filmom u celoj bivšoj Jugoslaviji", rekao je Rade Šerbedžija koji je recitovao i otpevao nekoliko pesama, između ostalog, "Devojko mala".

Izvor: FoNet

Komentara 26

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

IgorN

Milenu nosimo u srcu ceo svoj život... Slušamo Arsena i ... ''Još je bila tako mlada samo svjetlost, samo pjena, još je bila što da kažem, niti dijete, niti žena...'' ''Kao cvet u praznom polju njena glava plava snena, kao da je među ljude bila vetrom donešena.'' U ovom vremenu kada vlada i kada se brutalno natura besmisao i sve te nagrade nemaju više pravu težinu... nosimo u sebi tišinu i u tom carstvu uživamo u lepotama Velikana uz koje nam je život bio mnogo lepši..

10 0

Laki

Ponosni sto nam je njena umetnost i licnost ulepsala zivot. Umetnici kso Milena zaista produzavaju zivot.

14 0

Nadans

Bozanstvena, neponovljiva ...

16 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo