Najevropljanin koji se sipa u traktor

Najevropljanin koji se sipa u traktor Izvor: N1/Bogdan Mijović

Kada trenirate kik-boks navikli ste da često prebrojavate zvezde, jer je to jedan plemenit sport, pun udaraca nogom u glavu iz poluokreta.

-Brojim zvezde! – često je tokom svoje karijere kik-boksera govorio i Dragan Marković Palma, privatni preduzimač iz Jagodine.

Jednoga dana, međutim, primetio je zanimljiv fenomen – umesto običnih neuglednih sivih zvezdica kakve su mu se javljale posle svakog udarca nogom u glavu tokom bogate karijere, Palmine zvezdice dobile su veoma moderan dizajn.

- Ne znam šta se dešava, ali u poslednje vreme kad god me neko oplajpiči nogom u glavu iz poluokreta, ja vidim nekakve žute zvezdice na plavoj pozadini. To mora da je neki znak od svevišnjeg! - poverio se Palma najbližim saradnicima iz Jedinstvene Srbije, prve svetske stranke voštanih figura.

Iz svake partije, naime, znate bar dvojicu, trojicu funkcionera, dok iz Jedinstvene Srbije znate samo Palmu, a svi ostali, ako ih uopšte ima, deluju kao skupina specijalnih voštanih figura, koje, za razliku od običnih voštanih figura, umeju da podignu desnu ruku i glasaju da Palma opet bude predsednik. Ili da opet uđu u neku Vladu u zamenu za dve originalne žirafe.

- Mi primenjujemo takozvanu voštanu demokratiju! - kažu u Jedinstvenoj Srbiji, naravno, kad im Palma dozvoli da nešto kažu. Elem, Palmina vizija žutih zvezdica na plavoj pozadini posle svakog udarca u glavu zainteresovala je stručnjake iz Instituta za astrologiju, traumatologiju i evropske politike, koji takav fenomen nisu primetili još od pojave Gospe iz Međugorja.

Dugo su razmišljali šta bi to moglo da bude, dok jedan od stručnjaka nije shvatio da Palmine zvezdice, u stvari, predstavljaju zastavu Evropske unije.

- Ljudi, pa Dragan Marković ima evropsku viziju! - uskliknuo je taj stručnjak, a posle njega uskliknuo je i Palma, pošto je konačno i naučno utvrđeno da je on, ako ništa drugo, vizionar, i ako ništa drugo, tipičan Evropljanin.

- Naš predsednik je zapravo najjači Evropljanin! Bije i levom i desnom rukom, pa te onda dotuče levom ili desnom nogom! Tako da smo mi stranka jake desnice i jake levice, a Jagodina je centar sveta, tako da smo mi pomalo i stranka centra - bili su ubeđeni u Jedinstvenoj Srbiji tokom svakog kik-boks meča Dragana Markovića sa nekim od sparing partnera, omiljenih Palminih partnera, pored koalicionih partnera.

I kada je Palma ovih dana konačno i napismeno dobio uverenje da je jedan od najjačih Evropljana, dakle – Najevropljanin – žiri ovog prestižnog priznanja jedino nije dao odgovor na ključno pitanje ove prestižne nagrade: “Izvin'te, a koji vam je moj!?”

- Da biste imali evropsku viziju najvažnije je da vas neko malo jače oplajpiči u glavu. A kad vas je taj neko oplajpičio i ukazalo vam se 12 žutih zvezdica na plavoj pozadini, red je da sa svima podelite te evropske vrednosti, tako što ćete prepričavati taj čudesan doživljaj koji neviđeno liči na zastavu Evropske unije! Dragan Marković nesumnjivo ima tu viziju i rado je prepričava - piše u obrazloženju žirija nagrade “Najevropljanin”.

Kada je svojevremeno otkrio da je traktor jedan zahtevan mehanizam i izrekao čuvenu misao: “Patriotizam se ne sipa u traktore!”, Dragan Marković je postao ovlašćeni turoperater za obilazak Evropske unije, jer skoro da nema Jagodinca koji nije bio u Beču (EU) ili u Paraliji (takođe EU).

Vodio ih je Palma više puta besplatno u Beč & slobodarsku Paraliju, i to je, ko i sve ostalo, u javnosti predstavio kao događaj prema kome je Kolumbovo otkriće Amerike običan jednodnevni izlet u Vržogrnce. Mada često nije bilo jasno da li su u Beč išli da bi oni videli Evropu ili da bi Evropa videla njih.

Na primer, kada je svojevremeno vodio zemljoradnike u Beč ceo taj grandiozni skup bio je sumnjiv još na aerodromu u Surčinu. Na stepeništu ispod natpisa „Međunarodni odlasci“ primećeno je da je za ovaj odlazak unapred spremljena interesantna koreografija - tek što je Palma ushićenim tonom, kao da najavljuje odlazak prve grupe jagodinskih svemirskih turista u vasionu sa usputnom piš & puš pauzom na prelepom Jupiteru, objasnio da će leteti (akcenat) avionom, spavati u hotelu sa (akcenat) pet zvezdica, jesti viljuškom i nožem, redovno menjati gaće i čarape, tačno 115 poljoprivrednika podiglo je isto toliko crvenih pasoša desnom rukom iznad glave.

Kada su novinari hteli da primoraju prateću plesnu grupu Dragana Markovića da i oni nešto kažu tim istorijskim povodom, Palma je napravio lagani poluokret u levo, a zatim su to ćutke učinili i ostali. I odleteli avionom, spravom koja je dosta slična traktoru, kako je utvrdio Palma tokom prijateljskog ćaskanja sa stjuardesama, jer ni u avion ne može da se sipa patriotizam.

Koreografija je bila slična i ispod table „Međunarodni dolasci“- Palma je prepričao utiske sa putovanja u EU u ime svih - najveći utisak iz Evropske unije bila im je, kako je rekao, poseta restoranu srpske kuhinje. Od evropskih vrednosti, dakle, najviše im se svidela Karađorđeva šnicla u srpskom restoranu u centru Beča. A naročito šopska salata. I opet se desio onaj zajednički okret polulevo i kolektivni iskorak ka autobusu koji ih je vratio u Jagodinu.

U Jagodini se naime oduvek poštovala hijerarhija i znalo se ko vozi traktor, a ko otvara kapiju. Jedino su kasno spoznali šta mora da se sipa u traktor da bi uopšte krenuo.

- U traktor mora se sipa Evropa, plus Karađorđeva šnicla iz srpskog restorana u centru Beča! – rekao je novopečeni Najevropljanin, kome se, opet, tokom kasnijih poseta Evropskoj uniji, najviše nije svideo semafor na kome se dva muškarca drže za ruke.

- Semafori im ništa ne valjaju, ali klopa im je odlična – zapisao je Najevropljanin u svoju evropsku agendu.

Komentara 129

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Najetiopljani

Guglajte udruženje "Prva evropska kuća" koje je pri Evropskom pokretu u Srbiji, pogledajte spisak ljudi koji odlučuje o dodeli ovih nagrada, nek se zna ko su.

10 0

jagodinac

moj grad najlepsa bajka "brace" Andersen..

8 0

master tomislav

dve hiljade za gospodina Dražu

29 209

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo