I mačke imaju svoju "žutu minutu"

I mačke imaju svoju "žutu minutu" Izvor: Pixabay.com

Ona je sasvim iznenada postala nedruželjubiva. Ona "frkće", izvija leđa ili nakostrešuje dlaku? Jasno nam je – vaša mačka je postala netrpeljiva!

Mace mogu postati netrpeljive iz nekoliko razloga. Između ostalih, to može biti jednostavan rezultat nezadovoljene potrebe za igrom, ali i znak da ste njenu činijicu za hranu stavili na pogrešno mesto – tamo gde je dostupna svima, ili da su se u kući pojavile nove, nepoznate osobe.

Zvuči neverovatno, ali je istinito. Mačke osećaju strah da će im neko oteti njihovo, pogotovu ako u kući žive i ostale životinje.

Pošto je odavno poznato da su mace po prirodi teritorijalna stvorenja, velika verovatnoća je da će pokazati netrpeljivost prema svakome ko pokuša da zauzme njenu teritoriju – na ovaj ili onaj način.

Takođe, znake netrpeljivosti može pokazati i kada je suočena sa nekom, za nju, nerazumljivom situacijom.

Nov gost u kući?! Vaša maca smatra da je to nedozvoljena stvar i vrlo verovatno će to svoje neslaganje ispoljiti ili na novom gostu ili na vama.

Iako ste vlasnik ovakve, pomalo nedruželjubive lepotice – ne očajavajte! Prvi uslov za početak terapije protiv netrepeljivog ponašanja kod maca je saradnja vlasnika.

Možda zvuči neuverljivo, ali menjanje vašeg ponašanja može dati i prve rezultate smanjenja anksioznosti pa čak i agresivnog ponašanja.

Vaša reakcija treba da bude u pravcu obezbeđivanja većeg mira i privatnosti za vašu mačku.

Važno je da na vreme kod mace uočite prve znake razdražljivosti, kao što su širenje zenica i ubrzano mahanje repom. Jer, upravo, vreme prve krize, okolnosti u kojima se ona ispoljila, intezitet trajanja ovakvih netrpeljivih znakova, su bitni parametri koje će pomoći veterinaru da postavi dijagnozu.

Opis ponašanja mačke omogućiće mu da utvrdi da li je ona oduvek bila anksiozna, da li se problem postepeno razvijao, ili se iznenada pojavio posle nekog određenog događaja.

Dakle, ako primetite i prve znake netrpeljivosti kod vaše ljubimice – reagujte. Najbolji način da se izbegnu neprijatne situacije je da naučite ono što ona "govori".

Kada savladate mačiji "govor tela", znaćete kada želi ljubav i pažnju, a kada samo želi da bude ostavljena na miru.

Tagovi: mačke , ljubimci

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

catpeople

Moj poslednji mačor bi čim bi neko došao u goste i seo odmah krenuo da mu se uvali u krilo. E, pošto neki ljudi to ne podnose i ne dozvole sledeći put kad dođu on spava i ne gleda ih. Pošto je bio mažen i pažen nikada nije bio nervozan. Samo razmažen. Njegovo se ništa ne sme dirati jer odmah dojuri i grebe. Pošto je često spavao u duplom prozoru između stakla jednom sam u proleće stavila dve male saksije cveća, kad je video ušao je unutra, napravio kolut nazad i legao preko njih. Bila sam zgranuta i nije mi bilo jasno. Tek posle sam videla da ne dozvoljava da se bilo šta tu stavi.

9 0

Olivera

Joooj Zuco, Zule, prelep si.

24 0

Aleksa

Stvarno? Nisam znao. :-)

9 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo