Izrael odgovorio vazdušnim udarima na raketiranje iz Gaze

Izrael odgovorio vazdušnim udarima na raketiranje iz Gaze Izvor: REUTERS/Thaier Al-Sudani/File
Ilustracija

Izraelske vazduhoplovne snage napale su tri položaja palestinskog islamističkog pokreta Hamas u odgovoru na tri rakete ispaljene iz pojasa Gaze na Izrael, saopštila je izraelska vojska.

U saopštenju se dodaje da je napadnuto skladište oružja i mesta za obuku i da Izrael neće dozvoliti da njegovi građani budu povređeni i gađani "od strane Hamasa, terorističke organizacije koja vodi stanovnike Gaze u život siromaštva, razaranja i očaja", preneli su izraelski mediji.

Od tri rakete ispaljene u sredu prema Izraelu, dve je presreo sistem protivraketne odbrane "Gvozdena kupola", a jedna je pala na otvoreno polje.

Od kako je predsednik SAD Donald Tramp objavio američko priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela, deset raketa je ispaljeno iz Gaze u područje Negeva na jugu Izraela.

Još najmanje tri druge rakete su ispaljene, ali su pale unutar palestinske teritorije. To je najveći broj raketa ispaljenih na Izrael u kratkom roku od rata 2014. godine koji je trajao 50 dana.

Od tada je pogranično područje bilo uglavnom mirno. Ekstremisti iz Gaze, međutim, od Trampovog poteza ispaljuju rakete svakodevno. Dva stanovnika Gaze poginula su u u izraelskoj odmazdi napadima iz vazduha, a još dvojica u sukobima s izraelskim vojnicima duž granice.

Nereda zbog odluke SAD bilo je i u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali gde su ranjene stotine ljudi.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dusan Reljic

Pa sto ne pregovara sa teroristima?

0 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo