Upitna titula na Vuelti - Frum dopingovan?

Upitna titula na Vuelti - Frum dopingovan? Izvor: Dennis Doyle/Getty Images

Britanski biciklista Kris Frum pao je na doping testu tokom španskae Vuelte na kojoj je osvojio titulu u septembru. Vozač Skaja je imao dvostruko više Salbutamola od dozvoljene granice.

Svetska biciklistička organicacija (UCI) je zahtevala dodatne informacije od Fruma i tima Skaj.

"Ovo je proces koji bi u normalnim uslovima bio povreljiv. Međutim, s obzirom na interesovanje medija, verujemo da je važno da sve činjenice budu poznate. Kris ima astmu od detinjstva i koristi inhalator kako bi uzimao terapiju, konkretno lek Salbutamol. To je supstanca koja je dozvoljen prema pravilima do granice od 1.600 mikrograma u periodu od 24 sata i ne više od 800 na 12 sati", navodi se u saopštenju tima Skaj.

Britanac kaže da je povećao dozu, ali u okvirima granica i da UCI ima apsolutno pravo da postavlja pitanja. On je takođe istakao da je poslušao savet timskog doktora da poveđa dozu zbog simptoma astme, koji su mu se pojačali tokom Vuelte.

"Dobro je poznato da imam astmu i svetan sam kakva su pravila. Koristim inhalator kako bih kontrolisao simptome. Vodili smo računa da bude po pravilima. Vrlo ozbiljno shvatam svoju ulogu, i obezbediću sve što UCI bude zahtevao od mene", kazao je Frum.

Inače, Frum je postao prvi Britanac koji je osvojio tronedeljnu trku po Španiji, pošto je prethodno pobedio i na Tur d Fransu.

U testu urina, koji je urđen 7. septembra, pokazalo se da je lek Salbutamol, koji se često uzma zbog astme, bio na nivou od 2.000 nanograma po mililitru.

Prema propisima Svetske anti doping agencije (WADA) dozvoljeno je upola manje.

Drugi uzorci urina ili krvi od Fruma nisu pokazali slične rezultate.

Italijanski biciklista Alesandro Petaći je 2007. godine suspendovan na 12 meseci zbog korišćenja Salbutamola tokom Đira.

Tagovi: kris frum

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

bffb

7 September je petak, trka se vozi a dozvoljleno 800 . u 12 sati a u sebi ima 2000 , pa sve je jasno. .

0 1

alex 71

ko prati zimske sportove videce da najtrofejniji norveski takmicari upravo koriste lekove za astmu koji im omogucuju vise kiseonika u krvi onda kad je najpotrebnije,za fruma sam se kladio da je koristio doping,ocekujem isto za furkada u bijatlonu i mnoge druge tzv. sampione

5 2

djole

neshto vam ne ide matematika. kako je otkriveno duplo vishe od dozvoljenog ako je imao 2000 a dozvoljeno je 1600 nanograma?

8 0

* Sva polja su obavezna