Uvode se posebne knjižice za trudnice

Uvode se posebne knjižice za trudnice Izvor: Freeimages/Aneta Blaszczyk

U medicinsku dokumentaciju se, prvi put u Srbiji, uvode knjižice za trudnice.

U novom dokumentu, na 32 strane, koji će, kako saznaju "Novosti" u Ministarstvu zdravlja, već do kraja ove nedelje biti distribuiran porodilištima, vodiće se kompletna medicinska dokumentacija o aktuelnoj, i prethodnim trudnoćama, što znači da će se upisivati svaki pregled i analiza, kao i terapija. I to sa potpisom i faksimilom lekara, jer će trudnička knjižica biti i sudsko-medicinski dokument.

Za početak je odštampano 12.000 knjižica za trudnice. One se uvode u okviru pilot-projekta, a najverovatnije će biti predstavljene na otvaranju porodilišta u Čačku.

"Najveća prednost knjižice za trudnice je što će svi medicinski podaci biti sistematizovani na jednom mestu, i gde god da se trudnica pojavi akušer će imati kompletan uvid u rezultate. U slučaju nekog hitnog stanja, ne daj bože saobraćajnog udesa, i lekar opšte prakse iz knjižice će moći da utvrdi kolika je trudnoća, da li je rizična, koju terapiju trudnica uzima...", kaže doktor Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac, koji je i nosilac ovog projekta.

"Spremni smo da, odmah posle promocije 18. decembra, uvedemo knjižice za trudnice u Kliničkom centru Kragujevac, i opštim bolnicama na teritoriji šest okruga u ovom delu Srbije, što je oko dva miliona ljudi", kaže Sazdanović.

Knjižica za trudnice biće obavezan dokument, i trudnica bi uvek trebalo da je ima uz sebe. Uvođenjem knjižice prvi put se među preglede koje treba obaviti u trudnoći uključuje i pregled lokomotornog sistema, unutrašnjih organa... U knjižicu za trudnice upisivaće se bukvalno svi podaci i nalazi kako iz državnih ustanova, tako i iz privatne lekarske prakse.

To će, veruje se, biti dragoceno za akušere jer je u Srbiji prilično rasprostranjena praksa da žene trudnoću vode u privatnim ordinacijama, a kod lekara u državnom zdravstvu odu uglavnom samo da otvore bolovanje, pa su im svi nalazi u vezi sa za trudnoćom "rasuti" u raznim izveštajima.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

PoreskiObveznik

Pa ja već 9 meseci čekam nove zdravstvene knjižice za svoje dvoje dece i ko zna kad ću ih dobiti. Ako su isti genijalci zaduženi za ove trudničke, odoh da zovem majku da vidim, možda je bar njoj nakon 41 godinu stigla ta njena trudnička knjižica :)

3 1

Pravda_1

Kome treba ta knjižica? Znamo da svaka trudnica ima zdravstvenih karton gde se beleže svi podaci o toku trudnoće.

14 5

Donglai Pei

Ja sam tu knjizicu imala jos pre 20 godina u jednoj stranoj drzavi, a zgodno je imati jer je nosite sa sobom i gde god da vam je potreban zdravstvena pomoc ili vas zatekne porodjaj, lekar ce imati uvid u tok vase trudnoce, a zdravstveni karton cik pokusajte da iscupate iz doma zdravlja. Ja kada sam menjala prebivaliste, moj karton je putovao mesec dana od jednog do drugog doma zdravlja koji su udaljeni 25km.

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo