Šutanovac i Janković vratili nagradu "Najevropljanin"

Šutanovac i Janković vratili nagradu "Najevropljanin" Izvor: N1

Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke, vratio je nagradu "Najevropljanin", koju je dobio 2010. godine za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, i naveo da ne želi da učestvuje u "manipulisanju evropskim vrednosima" u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. I predsednik PSG Saša Janković naveo da se odriče nagrade.

"Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je "najevropljanin", ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji. Zahvaljujući reformi Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane bilo je motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema.  Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima", naveo je Šutanovac.

Lider DS je naveo da mu je lično ova nagrada "kost u grlu" već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje, kako kaže, veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali da je smatrao da, zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane, nema pravo da ovu nagradu vrati.

"Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi s kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povlađuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost.  Za mene "najevropljanin" ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava", zaključio je Šutanovac.

U Skupštini grada Beograda u ponedeljak su uručena priznanja "Najevropljanin", koja tradicionalno dodeljuje Prva evropska kuća. Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, dobili su, između ostalih, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i glavni urbanista Beograda Milutin Folić. Za oblast lokalne samouprave za "Najevropljanina" proglašen je predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma.

Janković:  Ne vidim se u istoj grupi s mnogima koji su priznanje dobili

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je da se odriče nagrade Najevropljanin, koju je dobio 2010. godine kao zaštitnik građana, jer sebe ne vidi "u istoj vrednosti i poitičkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u međuvremenu dobili".

"Kao zaštitnik gradjana dobio sam priznanje 'Najevropljanin' za izgradnju institucije zaštitnika gradjana. U međuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih građana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora", kazao je Janković. 

Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju. 

"Bez namere da ikoga uvredim i bez moći i želje da menjam kriterijume oni koji tu nagradu daju, ja se tog priznanja odričem", naveo je Janković.

Komentara 134

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

hiperbola

Ja, koji nisam javna licnost, bi se sramio te nagrade posle zadnjih nagrada koje su dodelili.

7 1

Akreditivnost

Ne radi se ovde o palmi.Niti dačiću i Šutanovcu.Radi se o dodeljivaču nagrade.

12 0

Gurushin

Njihovi politicki potezi su u rangu onih koje bi svaka baba povlacila kad bi bila na njihovom mestu. Seka perse...

4 8

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo