Naredne godine "E-muzeji" - vodič kroz kulturno blago Srbije

Naredne godine "E-muzeji" - vodič kroz kulturno blago Srbije Izvor: Tanjug/Ministarstvo kulture i informisanja

Ministri kulture i informisanja i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević potpisali su u Beogradu sporazum koji će omogućiti izradu elektronske platforme koja će predstavljati vodič kroz kulturno blago Srbije.

Projekat e-muzeji predstavljaće virtuelni prikaz kulturnog blaga, a namenjen je pre svega đacima, ali i građanima i turistima.

"Na tragu smo platforme koja će omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola da se upoznaju s muzejima, bibliotekama, spomenicima kulture... ", rekao je Vukosavljević i dodao da će to omogućiti da s deca pripremljena kroz nastavu i razgovor s nastavnicima idu na ekskurzije.

Platforma bi trebalo da bude uspostavljena naredne godine, a prema rečima ministra Šarčevića, projekat će početi s digitalizacijom kulturnog blaga koje je pohranjeno u Beogradu. On je dodao da će to biti uvod u novi koncept đačkih ekskurzija.

U planu je da se digitalizuje Vojni muzej, ali i druge ustanove, lokaliteti i spomenici koji su najčešće na ruti đačkih ekskurzija. Pored toga, cilj je da se digitalizuju sadržaji o kojima deca uče na časovima istorije i geografije, ali i Muzej savremene umetnosti, Muzej primenjene umetnosti i Narodni muzej, koji se još rekonstruiše.

Platforma će biti dostupna učenicima na školskim računarima, ali i kao aplikacija za telefon kako bi mogla da se koristi na konkretnim lokacijama koje se obilaze.

Ministri su pre konferencije za novinare potpisali sporazum o Zajedničkom koordinacionom telu za koordinciju aktivnosti uspostavljanja i distribucije obrazovnih servisa iz oblasti kulture.

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kustos

Šta će da virtualizuju u zatvorenim muzejima i u nesređenim postavkama? U nesređenoj dokumentaciji koja je na nivou 19. veka? Troše novac na stvari gde može da se drpa, umesto da ulažu tamo gde stvarno ima nedostataka!

3 0

samo se vi nadajte,hahaaa

Naredne godine Vukosavljevic nece vise biti ministar, a mozda ni Sarcevic,ugasili su.

1 0

Predrag

Irelevantno je KOME je namenjeno ovo skupoceno delo Informatike,NEGO,KAŽITE ime i prezime nosioca više milionskog ugovora,kakva je veza sa Dragom Anom,koliko njoj na račun kao provizija!?Ne mislite da je po anglosaksonskom,americkom ili hrvatskom(znaci europskom) biznis sistemu zabranjena provizija,dapace,poželjna je,ali je i važno KO PRIMA PARE!?

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo