Predstavljen električni bicikl s motorom na vodonik

Predstavljen električni bicikl s motorom na vodonik Izvor: DAMIEN MEYER / AFP

Prvi električni bicikli za koje struju proizvodi motor na vodonik, predstavljeni su u ponedeljak u Sen-Lou, u Normandiji, u Francuskoj.

Kristof Bruno, direktor prodaje "Pragma Indastris", male firme koja je projektovala bicikl, to je i svetska premijera.

To preduzeće je u Normandiji već isporučila dvadeset takvih bicikala, a u regionu Baskije i u Alpima će još četrdeset, izjavio je za AFP Bruno, koji kaže da ima još stotinu porudžbina.

"Imamo izglede za nekoliko stotina bicikala 2018. godine širom Francuske i za izvoz, bombarduju nas zahtevima", rekao je Bruno, pominjući posebno Dansku i Njemačku. Rezervoari tih bicikala, teških 25 kg, koliko su teški i obični električni, pune se vodonikom "za manje od dva minuta, dok se baterija konvencionalnog električnog bicikla do pola napuni strujom tek za tri sata", piše u saopštenju.

To se radi u "stanici za punjenje vodonik-bicikla", otvorenoj u ponedeljak Sen-Lou, koja vodu iz gradskog vodovoda razgradjuje na kiseonik i vodonik. Električni bicikl na vodonik, nezagađujuće gorivo, ima domet od 100 km, dok je prosek konvencionalnpg električnog bicikla 50 km, kaže "Pragma".

Cena bicikla na vodonik je 7.500 evra, ali kompanija planira da je spusti na oko 3.500 evra do 2020. godine.

Prve biciklie na vodonik u Sen-Lou koriste zaposleni u bolnici i jednom preduzeću sa 800 zaposlenih, "Lekapiten" (Lecapitaine). Od aprila do oktobra će ih nuditi i turistima.

Već u januaru 2015. godine, Sen-Lo je imao prvu javne stanicu za vodonik za vozila u Francuskoj.

Stanica za snabdevanje vodonikom je jula ove godine otvorena i u Ruanu, takođe u Normandiji. Tu se snabdeva desetak vozila lokalnih vlasti i kompanija. Region Normandije planira da otvori još devet takvih stanica 2018. godine.

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dobronamerni

Pravo ime bi mu bilo VODOCIKL pošto ga pokreće vodoonik iz vode! Ali bi kostruktori trebalo da mu ugrade i obične pedale da bi mogao i dalje da služi kao nezamenjivo rekreativno sredstvo. U protivnom, biće klasičan moped da drugim energentom

2 0

Zoki

Postoji i automobil na vodonik .To je Honda FCX Feliciti ,ali je problem punjenje vodonikom.Nema dovoljno pumpi.

1 0

Dejan

Nezagađujuće gorivo proizvedeno upotrebom električne energije? Kada se govori o zagađenju mora se uzeti ceo lanac. Svaka čast za svaki novi proizvod.

5 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo