Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije

Preminula žena zaražena HIV-om putem transfuzije Izvor: N1

Preminula je žena iz Južnobačkog okruga koja je ove godine zaražena HIV putem transfuzije krvi.

Žena je preminula od posledica težine osnovne bolesti, iako su preduzete sve savremene mere lečenja, izjavio je za Tanjug direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) dr Vladimir Petrović.

Petrović je naveo da je ovo prvi slučaj transfuzije krvi zaražene HIV-om na području Vojvodine još od 1985. godine, kada su i registrovani prvi slučajevi takve infekcije u pokrajini.

Kako je portal 021.rs ranije danas naveo, do infekcije je došlo kada je pacijentkinja primila krv "dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca, koji prilikom dolaska na davanje krvi nije pokazivao rezultate zbog kojih bi privremeno ili trajno bio isključen iz ovog procesa".

Portal navodi da je u obaveznom skrining testiranju markera transfuzijom prenosivih infekcija krv davatelja imala "nereaktivan rezultat", pa je upotrebljena za transfuziju.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine su naveli da nije u pitanju propust zaposlenih, već takozvani "period prozora" od trenutka infekcije HIV-om, koji traje i do šest meseci i u kom je nemoguće utvrditi da li je osoba zaražena.

"Propusta u zdravstvenoj službi nije bilo, što je utvrđeno nakon sprovedenog epidemiološkog istraživanja ovog neželjenog događaja. Ni kod nas, ni u svetu, ne postoji takav test koji će u ovom periodu laboratorijski otkriti infekciju", naveli su portal 021 iz Instituta.

Tagovi: hiv , aids , sida , transfuzija

Komentara 53

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Saša

To kako su opisali znaci da ni za jednog davaoca nisu sigurni u ispravnost krvi. A meni koji sam imao blazi oblik zutice kao dete pre 20 godina nisu hteli da uzmu krv. Neka im.

0 0

Jasmina

Rizik postoji kada se primi tudja krv pa zato bi bilo pozeljno da se ozbiljno pristupi beskrvnim metodama. Izuzetno efikasna ali zahteva trud i dodatno ucenje. Zao mi je zenice koja je preminula

0 0

Milan

"Šta je period prozora? Vremenski period od momenta kada se dogodila infekcija do dana kada se testovima mogu otkriti antigeni i antitela na HIV naziva se “period prozora”. U tom periodu po pravilu se ne mogu dokazati antitela koja su specifična za HIV. Ona se najčešće mogu dokazat 6 do 8 nedelja nakon infekcije. Izuzetno retko, kod nekih osoba serokonverzija, (odnosno pojava antitela) otkrivena je tek 12 do 16 meseci posle infekcije. Danas se koriste savremeni testovi 4.generacije (tzv. Kombo Ag-At testovi) za koje je period prozora između 4 i 8 nedelja. Sve navedeno ukazuje da, po pravilu, HIV infekcija protiče nezapženo, da osoba koja je inficirana, najčešće, ne zna da je virus u njoj." Kopirano sa sajta zavoda za zastitu zdravlja Srbije. I sta cemo sad ??!

25 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo