Netanjahu: Očekujem od EU da, kao Tramp, prihvati Jerusalim

Netanjahu: Očekujem od EU da, kao Tramp, prihvati Jerusalim Izvor: Tanjug/AP, Eric Vidal

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji boravi u poseti EU, pozdravio je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao izraelsku prestonice i rekao je da očekuje da će i Evropljani slediti njegov primer.

"To omogućuje mir jer je priznavanje stvarnosti suština mira, temelj mira", rekao je Netanjahu novinarima nakon što se nakratko susreo s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU.

"Sada se preduzimaju napori da američka administracija iznese novi mirovni predlog. Mislim da bi trebali da damo šansu miru. Mislim da bi trebalo da vidimo što se predlaže i možemo li da unapredimo taj mir", kazao je.

Uoči sastanka s ministrima spoljnih poslova EU u Briselu, Netanjahu je rekao da će Trampov potez, koji su osudili Palestinci i evropske vlade, doprineti miru na Bliskom istoku. On je pozvao Palestince da priznaju Izrael i da prihvate da je Jerusalem njen glavni grad.

Mogerini, koja je poželjela dobrodošlicu Netanjahuu u prvoj poseti EU jednog izraelskog premijera u 22 godine, izjavila je da će Unija nastaviti da priznaje "međunarodni konsenzus" o Jerusalimu.

Ponovila je da se EU zalaže za rešenje o dve države, a da je u izraelskom interesu pronaći održivo rešenje svog sukoba s Palestincima. EU će pojačati svoje mirovne napore pa će sledećeg mjeseca u tom smislu održati razgovore s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, rekla je Mogerini.


Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Boki

Sram vas bilo...oteli ste zemlju Palestincima...ubijate ih i ugnjetavate na njihovoj zemlji a sve pod patronatom velike Amerike...sram vas bilo...ovi moze samo Tramp da podrzi

11 2

Samir

A ti da ubijaš djecu i nenaoružane civile godinama....sram vas bilo. Cijeli svijet treba protiv ovih ratnih zločinaca da ustane.

13 2

Lucifer

Bojkot!

12 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo