Naučnici: Veza između čoveka i psa moguća terapija

Naučnici: Veza između čoveka i psa moguća terapija Izvor: Pixabay.com

Veza između psa i čoveka mogla bi da posluži kao terapija u lečenju teških poremećaja poput šizofrenije i autizma, naveli su švedski naučnici u studiji objavljenoj u Horizonu, naučnom časopisu Evropske unije.

Naučnici su se usredsredili na proučavanje oksitocina, hemikalije poznate kao "hormon ljubavi" koji luče i psi i ljudi, i poznat je za jačanje "društvenih" veza među ljudima i životinjama.

"Oksitocin je izuteno jak posrednik u vezi između psa i čoveka. Ljudi koji imaju fizički kontakt sa svojim psom, imaju povećani stepen oksitocina koji se zadržava tokom cele komunikacije između životinje i čoveka", naveo je švedski profesor Per Jensen, i dodao da je taj hormon važan u borbi protiv stresa.

Istraživači su napravili eksperiment tokom kojeg su psima na njušku prskali oksitocin, a drugima običnu vodu, i dali im da rešavanju neke zadatke. Psi sa oksitocinom su brže tražili pomoć vlasnika od onih kojima su imale njuške isprskane običnom vodom.

Naučnici smatraju da bi davanje oksitocina ljudima sa psihološkim poremećajima imalo terapeutski efekat. Karakteristika autizma i šizofrenije jeste ta da obolela osoba ne traži pomoć od drugih, dok bi uzimanje tog hormona pomoglo u uspostavljanju bolje komunikacije i pomoći.

Tagovi: pas , čovek , terapija

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Dete rock'n rola

Jedino zivo bice koje voli svog gazdu vise nego sebe..

21 0

Evita

Mu koji godinama spasavamo i udomljavamo napustene pse to najbolje znamo.

46 0

Aleksej

I macke. 3:)

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo