Vozači gradskih autobusa: Smene duže od 10 sati, bez toaleta

Nezadovoljstvo već neko vreme postoji i među vozačima gradskog prevoza u Beogradu. Sve više njih napušta to radno mesto, jer su, kako kažu, uslovi rada sve teži.

Izvor: N1

Pored malih plata, žale se i na vožnje koje neretko traju i preko deset sati dnevno. Od nedavno, pojedini imaju i problem sa nedostatkom toaleta na okretnicama.

Gradski autobusi u Beogradu neretko su stari, ali i često zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi. Međutim, sem toga, vozači imaju i druge muke.

"Niske su plate, mnogo se radi, takođe su smene i do 10, ali i preko 10 sati što je jako teško za rad", kaže vozač gradskog autobusa Petar Radić,

Ali nije problem samo u nedozvoljeno dugim vožnjama, već i izostanku zakonske pauze. Pogotovo tamo gde su i početno i završno stajalište na istom mestu.

"Problem je u tome zato što svaki vozač koji vozi pogotovo sat i 20 minuta želi da provede svoju pauzu od 5 ili 10 minuta koliko god da ima van putnika. Ljudi koji stoje tu, koji čekaju autobus, odmah ulaze u vozilo i budu non-stop s nama prisutni", navodi Nenad Ivanović, vozač autobusa 94.

Istovremeno, vozači ukazaju i na to da se stajališta nalaze na putu, čime ugrožavaju svoju bezbednost, ali i bezbednost putnika. Dodaju i da na okretnici nemaju toalet, koji bi prema zakonu trebalo da im bude obezbeđen.

Autobus Izvor: N1

"Vozači trče iza šume tamo, iza barake, da izvrše fiziološke potrebe, znači gde zgrada gleda, znači nemamo uslova uopšte", kaže Nenad Ivanović.

U Sekretarijatu za javni prevoz kažu da postavljanje toaleta nije njihova nadležnost.

"Vozači mogu koristiti toalet na drugom terminusu linije broj 94 - Novi Beograd (blok 45), uz napomenu da sekretarijat za javni prevoz ne vrši postavljanje toaleta već su za to zaduženi prevoznici kod kojih su vozači zaposleni".

Međutim, vozači navode da bi vlasnik to uradio, ali da ne može da postavlja toalete na zemljištu koje je gradsko.

"Ako je direkcija preuzela javni gradski prevoz, oni su u obavezi sve da rade - sva stajališta, wc, da obezbede saobraćajnom osoblju da bude što lakše za prevoz putnika i bezbednije", smatra Nenad Ivanović.

A bezbednije treba da bude i tokom vožnje. Međutim, na jednom delu produžene trase, autobus 94. ne može bezbedno da izlazi na glavni put - prelazi u kontra smer i nailazi pravo na pešački prelaz.

Tagovi: Beograd , GSP , Autobus , vozač

Komentara 56

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Istina

Plata GSP vozača je veća od svakog prosvetnog radnika i lekara u DZ.

4 25

Миленко

Ко им крив што нису ишли у школу :)

0 12

Rebus

vozači GSP Beograd i gradski milicajci su nekad bili avangarda Beograda, prvi su kretali u borbu za pravdu u glavnom gradu Srbije. Dobro, bili su i rudari iz Kolubare. Pravda i za narod, odmah

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo