Geti muzej preživeo kalifornijski požar

Geti muzej preživeo kalifornijski požar Izvor: Tanjug/AP, Jae C. Hong

Centar Geti, jedan od najbogatijih muzeja na svetu, preživeo je požar koji hara Los Anđelesom zahvaljujući ultramodernom sistemu za vanredna stanja, koji se primenjuje i u slučaju zemljotresa.

Više od 5.700 vatrogasaca borilo se sa šest velikih i nekoliko manjih požara koji su izbili u ponedeljak u toj oblasti. Na evakuaciju je bilo prisiljeno više od 200.000 ljudi.

Dizajn zgrade i plan razvijen u saradnji sa osiguravajućim društvima radi zaštite vredne zbirke umetničkih deča, sačuvao je remek dela poput "Proleća" Eduara Moneta koji je muzej 2014. platio 65 miliona dolara.

Kada su se oblaci dima ranije ove nedelje nadvili nad kompleksom, napredni sistem za filtriranje vazduha istisnuo je vazduh iz zgrada, pa je dim teže ulazio u unutrašnje prostore, rekla je Linda Samervil, pomoćnica direktora za osiguranje i upravljanje rizicima u Fondaciji "J.Paul Getty" koja upravlja centrom i njegovom imovinom vrednom 12 milijardi dolara.

Muzej ima sopstvene rezervoare s vodom i izgrađen je kaskadno kako bi se vatrena stihija što duže držala podalje.

"Zahvaljujući tim zaštitnim obručima i sistemu alarma možemo sami natapati padinu, zatvoriti ulaze i sprečiti da dim i krhotine ulaze u zgrade", pojasnila je Samervil.

Centar Geti, otvoren 1997, celu godinu radi i sa zaštitom od zemljotresa. Umetnička djela i izložbene vitrine leže na sistemima koji apsorbuju podrhtavanja tla. Stručnjaci koji obnavljaju umetnička dela u konzervatorskim laboratorijima brinu se da su, u slučaju potresa, sva umetnička dela pričvršćena za stabilnu podlogu.

"Sve je u svakom trenutku pričvršćeno", rekla je Samervil.Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo