Ambasadorka SAD: Amerika posvećena mirovnom rešenju

Ambasadorka SAD: Amerika posvećena mirovnom rešenju Izvor: AP Photo/Evan Vucci

Američke vlasti ostaju posvećene mirovnom procesu na Bliskom istoku posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, izjavila je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli.

"Razumem da je promena teška za druge članove međunarodne zajednice, ali naše akcije imaju za cilj unapređenje mira", rekla je Niki Hejli na sastanku Saveta bezbednosti UN koji je hitno sazvan posle Trampove odluke. 

Prema njenim rečima, SAD žele "dogovoreni sporazum" o Bliskom istoku. "Tramp nije zauzeo stav o granicima i status kvo je i dalje na svetim mestima", dodala je američka ambasadorka. 

Specijalni izaslanik UN za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov izjavio je da su UN "izuzetno zabrinute" zbog opasnosti od eskalacije nasilja posle Trampove odluke da "jednostrano prizna" Jerusalim kao glavni grad Izraela. Mladenov, koji se preko video linka iz Jerusalima obratio sednici Saveta bezbednosti UN, rekao je da od Trampove odluke vladaju "dani gneva" upozoravajući na "verski radikalizam". 

Zvaničnik UN je pozvao svetske lidere da "pokažu mudrost" kako bi se smirile tenzije u regionu. 

Jedan palestinski demonstrant poginuo je danas, a 60 je ranjeno u sukobima Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga na Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jeruslimu. Sukobi su se nastavili drugog "Dana gneva" koji su palestinski lideri proglasili zbog odluke američkog predsednika. 

Izrael je istočni deo Jerusalima osvojio u ratu 1967. godine i anektirao ga. 

Palestinci u tom delu Jerusalima žele glavni grad svoje buduće države čije se osnivanje nagoveštavalo kao moguće pregovaračko rešenje za njihov sukob s Izraelom, koji traje decenijama, ali se posle odluke Trampa o Jerusalimu za sada ne vidi mogućnost za bilo kakve pregovore.

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Goran

Bravo Izrael, drzite se...

0 0

Coa

Samo kad bi im vratili sve dolare u zemlju

0 0

Mile

“-Američke vlasti” ......tu sam prestao čitati

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo