Presuda za Luku Beograd 26. decembra

Presuda za Luku Beograd 26. decembra Izvor: N1

Specijalni sudu u Beogradu zakazao je za 26. decembar objavljivanje prvostepene presude bivšem ministru Predragu Bubalu i ostalim optuženima za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine, pošto je okončano suđenje.

Suđenje je okončano završnim rečima odbrane koja je tražila od suda da optužene oslobodi od optužbi, za razliku od tužilaštva koje je preložilo zatvorske kazne.

Tužilaštvo za organziovani kriminal sudu je u utorak predložilo da Bubala i još pet okrivljenih osudi na kazne zatvora "ne manje" pet godina, dok je za dvojicu optuženih predložilo kaznu "ne manju" od tri godine zatvora.

Zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja tužilaštvo je predložilo da na kaznu ne manju od pet godina zatvora osudi pored Bubala i izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Zbog krivičnog delo zloupotreba položaja odgovornog lica tužilaštvo je predložilo kaznu ne manju od tri godine zatvora za bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Luka Beograd je prodata 2005. godine firmi Vorldfin iz Luksemburga ciji je vlasnik Milan Beko, koji je ovom postupku bio svedok.

Tokom svedočenja pred sudom, Beko je rekao da mu je kupovina Luke bio jedan od najgorih poslova u životu i da se pokajao što je u njega ušao.

U septembru ove godine Luka Beograd je oglasila prodaju pojedine imovine društva, kao i imovinu prve i druge grupe povezanih lica.

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Борба против корупције

Ако казне буде мале, СНС и СПС губе изборе !!

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo