SAD deportuju pripadnika srpske paravojne formacije u BiH

SAD deportuju pripadnika srpske paravojne formacije u BiH Izvor: Shutterstock

Muškarac iz Ohaja optužen da je bio pripadnik paravojne policije koja je 1995. učestvovala u masakru 8.000 bošnjačkih muslimana u Srebrenici, biće deportovan iz SAD prema sporazumu o priznanju krivice postignutom pred američkim Saveznim sudom.

Vlada SAD optužila je prošle godine Olivera Dragića, kada je otkriveno da je bio pripadnik specijalnih jedinica u Bosni i da je na prevaru ušao u Sjedinjene Države kao izbjeglica, tvrdeći kako je bio žrtva rata.

Dragić (42) je jedan od nekoliko muškaraca u severnom Ohaju koje su tužioci optužili poslednjih godina da su prikrivali svoju uključenost u rat u Bosni prigodom ulaska u SAD.

Dragić je priznao lažne iskaze, ali poriče da su on i njegove policijske jedinice učestvovale u ratnim zločinima blizu Srebrenice 1995, rekao je Dragićev branilac Darin Tompson.

U julu 1995. u Srebrenici, oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka ubile su jedinice bosanskih Srba, pod komandom bivšeg generala Ratka Mladića koji je nedavno u Hagu osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Genocid u Srebrenici najgore je masovno ubistvo na evropskom tlu nakon Drugog svetskog rata.

Vlada SAD navodi da je Dragićeva paravojna policija bila razmeštena oko Srebrenice kako bi pronašla preživele i sprečila njihov beg.

Tagovi: Srebrenica , deportacija , BiH

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Coa

Ako sad ima 45 znaci da je navodno zlocine pocinio sa 20 god.?!!

10 6

Lauda

Pre 22 godine.

7 3

Zgadjena

Ma nije 8000 nego 7999. A i oni su nama isto radili.

50 26

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo