Erdogan i Cipras za novo poglavlje grčko-turskih odnosa

Erdogan i Cipras za novo poglavlje grčko-turskih odnosa Izvor: Reuters/Costas Baltas

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i grčki premijer Aleksis Cipras izrazili su želju da prevaziđu istorijske razlike i sarađuju na polju izbeglica i ekonomije.

"Želim da vas pozovem da otvorimo novo poglavlje grčko-turskih odnosa koje neće biti zasnovano na provokacijama (...) već na izgradnji mosta između dve zemlje", rekao je Cipras novinarima posle dvočasovnog razgovora s Erdoganom.

Odbijanje tog predloga bi imalo posledice "ne samo za grčko-turske odnose već i na turske odnose s Evropom", naveo je grčki premijer.

Ankara i Atina blisko sarađuju na osnovu sporazuma Turske i EU iz marta 2016, koji je značajno smanjio broj izbeglica koje iz Turske stižu u Grčku.

Ipak, Erdogan se i danas žalio da "obećanja EU u vezi ekonomske pomoći nisu još ispunjena".

Erdogan je u intervjuu grčkoj televiziji Skaj rekao da treba "revidirati" međunarodni sporazum iz Lozane iz 1923. godine kojim je posle Prvog svetskog rata utvrđena granica Grčke i Turske i kojim su rešena druga važna pitanja.

Erdoganov prvi sastanak tokom posete Grčkoj, s njenim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, koji je prenosila televizija, pokazao je napetost među njima.

Erdogan je tvrdio da treba "osavremeniti" sporazum iz Lozane i pokrenuo pitanje muslimanske manjine u severnoj Grčkoj koju namerava da sutra poseti. Pavlopulos je međutim odgovorio da sporazum iz Lozane "ne treba ni revidirati, niti dopunjavati".

Tim sporazumom su utvrđene i granice Kipra, Sirije, Jordana i drugih zemalja Bliskog istoka, u kom Turska ima vitalne interese.

Ipak, Erdogan je naveo potrebu za dijalogom i da treba "videti polupunu čašu".

Ovo je prva poseta nekog predsednika Turske Grčkoj za šest i po decenija a Erdogan je prethodno dvaput posetio Grčku, ali kao premijer, 2004. i 2010. godine.

Komentara 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo