Predsednik Poljske imenovao Moravjeckog za premijera

Predsednik Poljske imenovao Moravjeckog za premijera Izvor: Tanjug / AP, Alik Keplicz

Poljska premijerka Beata Šidlo podnela je ostavku i na njeno mesto je došao ministar finansija Mateuš Moravjecki, kojeg je zvanično imenovao predsednik Poljske Andžej Duda.

Duda je tokom ceremonije u predsedničkoj palati rekao Moravjeckom da će nastojati da sarađuje s njim.

On je zahvalio dosadašnjoj premijerki Beati Šidlo, koja je podnela ostavku, na dvogodišnjem vođenju konzervativne Vlade Poljske.

Ostavka Beate Šidlo usledila je posle nekoliko nedelja spekulacija o njenoj smeni, bez obzira što je aktuelna vlada u Varšavi popularna među mnogim Poljacima, navodi agencija AP.

Moravjecki je rekao da je Šidlo podnela ostavku na sastanku u centrali vladajuće partije, ali da stranačko rukovodstvo želi da ona zadrži neku od važnih pozicija u vladi.

Kritičari su naveli da smena premijerke ima za cilj da odvrati pažnju Poljaka od važnih tema poput sporne reforme pravosudnog sistema.

Poljski mediji su u proteklih nekoliko nedelja izveštavali da bi novi premijer mogao da bude lider vladajuće partije Jaroslav Kačinski, ali da će, sudeći po rezultatima anketa, to mesto preuzeti Moravjecki.

Njegov izbor treba da potvrdi parlament, što bi trebalo da bude formalnost s obzirom da vladajuća stranka Pravo i pravda ima komotnu većinu.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

DTT

Moze li neko da zamisli da je Vucic podneo ostavku (bez da postane predsednik ili dobije bilo koju drugu drzavnu funkciju) i da je na njegovo mesto dosla, na primer, Zorana Mihajlovic... Naravno da je to NEZAMISLIVO u Srbiji jer Srbija jednostavno nije demokratska drzava. Srbi jednostavno nisu mentalno sposobni za demokratiju. Srbi ne mogu da funkcionisu bez velikih vodja i diktatora. Ali, kako kazu, kakav narod takva vlast! Potpuno adekvatno.

26 5

djole

Nije ti baš Poljska idealan primer...Kačinski kod njih vlada iz stranke.

10 2

Tami

A Poljska je demokratska zemlja? Svasta

4 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo