Kusturica: U istoriji nije sve crno, niti belo

Kusturica: U istoriji nije sve crno, niti belo Izvor: Srna

Reditelj Emir Kusturica poručio je u Andrićgradu, na otvaranju skupa posvećenog temi "Život Mehmed-paše Sokolovića", da postoje univerzalne ljudske vrednosti koje sežu izvan običnog života i ostavljaju duboke tragove, kao što je ostavila ćuprija na Drini.

Kusturica je rekao da Mehmed-paši Sokoloviću, kao svetloj istorijskoj ličnosti, treba zahvaliti za opstanak Pećke patrijaršije, kao i njegovom bratu za opstanak manastira Mileševo.

On smatra da istoriju treba posmatrati kao zbir sintetičkih svojstava, gde sve nije ni crno, niti belo, te da upravo u prošlosti treba tražiti ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i delu Mehmed-paše Sokolovića.

"Kad se pogleda evropsko vreme, koje nam je isticalo sve vreme srednjeg veka, mi govorimo o Evropi, što bi rekli Hrvati, koja je križala svoje ulice pod pravim uglom, pravila trgove na kojima se odvijao društveni život. Kod nas je to ostalo u srednjem veku i stvaralo je resentime, nezadovoljstvo, loš odnos prema prošlosti. Mislim da upravo u toj prošlosti treba da tražimo ohrabrenje koje je, možda, najbolje pronaći u liku i delu Mehmed-paše Sokolovića", istakao je Kusturica.

Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu Izvor: Srna
Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu

On je podsetio da je opština Višegrad jednu donaciju pretvorila u postavljanje spomenika Mehmed-paši Sokoloviću, koji je imao veliku pažnju u javnosti.

"Verujemo u to da postoje univerzalne ljudske vrednosti, one koje sežu izvan običnog života i koje ostavljaju duboke tragove kao što je ostavio most, ćuprija na Drini. A, kao što reče Dostojevski, preživećemo zahvaljujući lepoti, a ako išta imamo u našoj blizini, što nas prevodi u to preživljavanje - to je veliko delo Mehmed-paše Sokolovića", naglasio je proslavljeni srpski režiser.

On je izrazio zadovoljstvo što su građani pokazali interesovanje za večerašnji značajan skup posvećen životu i delu Mehmed-paše Sokolovića.

"Lepo je gledati vas večeras što se divite nečemu što nije profano i što se ne tiče života koji živimo i koji je težak i nezanimljiv. Divno je što ste pokazali interesovanje za događaj koji je za nas vrlo značajan, a to je sve što je vezano za život Mehmed-paše Sokolovića. To je uzvišeno i on je deo našeg plemstva", istakao je Kusturica.

Nakon Kusturičine uvodne reči učesnicima skupa obratio se magistar iz Turske Enes Demir, zaposlen u Generalnoj direkciji državnih arhiva Republike Turske.

Tagovi: Emir Kusturica

Komentara 47

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

milojko

Mehmed-paša je sebi podigao spomenik za večnost. To je Ćuprija. Naravno da je trebalo posvetiti pažnju M.P.S. koji je most sagradio pre nego Andriću koji je o mostu pisao.

2 5

Meša

Prisetite se ko je bila Olivera Lazarević i zašto ju je Carica Milica i za koga udala. Prosečnoj srpskoj pameti i one su konvertiti. Ne znam da li smo kao narod zaslužili Ivu Andrića, Mešu Selimovića, Mehmed pašu Sokolovića i ako baš hoćete i Emira Kusturicu.

8 8

Neocortex

Opet dežurni pljuvači. Samo da je Kusturica bio uz DS ili LDP umesto DSS i da je, kao umetnik, globalista i obožavalac SAD, istog ovog "Nemanju" bi kovali u zvezde i u Beogradu i u Sarajevu

11 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo